Figyelmeztetés: a szülők még csak nem is sejtik, milyen veszély leselkedik a kisgyerekükre a strandon

veszély glicerin strand jégkása
Megdöbbentő közleményt adott ki az Élelmiszerbizonsági Szolgálat. Az egészségügyi szervezet figyelmeztetése szerint rendkívül káros lehet a kisgyerekek egészségére a strandok egyik legnépszerűbb itala.

Nyári szünet 2025: az év, amikor végre számos vizsgálat után a brit Élelmiszerbiztonsági Szolgálat (FSA) felszólította a strandok és fürdőhelyek vendéglátóegységeit, hogy a hatóságokkal együttműködve dolgozzanak azon, hogy minél kevesebb kisgyerek jusson jégkásához. A szervezet figyelmeztetése szerint a 7 év alatti gyerekek számára nem ajánlottak a cukorhelyettesítővel és sziruppal készült jeges italok, mert számos egészségügyi problémát okozhat az italok egyik fő összetevője a glicerin. Bár a glicerin számos termékben és élelmiszerben megtalálható vegyület, a jégkásákon keresztül jelenleg szabályozatlanul magas mennyiségben juthat a kisgyerekek szervezetébe. Ezt a veszélyt pedig nem lehet félvállról venni.

A strandos jégkása veszélyei
Te szoktál venni a kisgyerekednek jégkását a strandon? Az Élelmiszerbiztonsági Szolgálat szerint hibát követsz el ezzel
Forrás: Pexels/Illusztráció

Június 18-án az FSA igazgatótanácsa és teljes testülete jóváhagyta az ajánlást, amely szerint a glicerint tartalmazó jeges italok nem ajánlottak hétéves kor alatti gyermekeknek. A döntés oka egyszerű: a kiskorúak számára elérhető ételek és italok közül ebben van a legmagasabb koncentrátumban glicerin.

Figyelmeztetés: akár eszméletvesztést is okozhat a glicerinbevitel a kiskorúaknak a strandon

Az FSA elnöke Susan Jebb professzor fejtette ki, hogy mi a probléma a jégkásákkal.

A meleg időben a gyermekek nagyobb valószínűséggel fogyasztanak glicerint tartalmazó jeges italokat, ezért fontos, hogy a szüleik és gondviselőik tisztában legyenek a kockázatokkal. Jelenleg sok esetben még azt sem tüntetik fel a vendéglátóhelyek, hogy mennyi glicerin található egy pohár jeges italban. Emellett kifejezetten károsnak gondoljuk azt a promóciót, hogy a kiskorú gyermekek ingyenesen újratölthetik a poharukat jégkásával

 - kezdte beszámolóját a professzor. Susan kifejtette azt is, hogy mi a legnagyobb probléma a cukorszirupos, színes és finom jeges italokkal. 

A jeges italok tele vannak glicerinnel, hogy megakadályozzák, hogy szilárd halmazállapotúvá váljanak. Bár más élelmiszerekben is megtalálható ez a cukorhelyettesítő, sokkal kisebb mennyiségben, mint a jégkásákban. Nagy mennyiségben fogyasztva a glicerin nagyon alacsony vércukorszintet és akár eszméletvesztést is okozhatnak a kisgyermekeknek. Különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a nagyon fiatal, és nagyon vékony gyerekek. A magasabb testsúlyú fiatalok szervezete, ugyanis jobban tolerálja a glicerint

 - zárta sorait a doktornő, aki szerint az lenne a megoldás, ha a vendéglátóhelyek számára szabályok írják elő a jégkásájuk maximális glicerin tartalmát. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy milyen tüneteket okozhat még a magas glicerinbevitel, akkor olvassátok el a témában készült korábbi cikkünket:

Rémisztő veszély: ebből az italból már egyetlen pohár is kómába taszíthatja a gyereket

Ha pedig arra lennétek kíváncsiak, hogy hogyan kerülhetitek el a gyerekmedencék mellett gyakran fellépő édesség utáni sóvárgását, akkor mutatunk nektek néhány tippet arra, hogy hogyan készíthettek jégkását házilag a gyermekeiteknek.

Friss hóból jégkása? - Dr. Szöszi receptjén szörnyülködnek követőiA fagyira már nem csak édességként tekintenek az olaszok, kitört a desszert kategóriából8 retró édesség, ami borzasztó volt, mégis imádtuk

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.