Nyári szünet 2025: az év, amikor végre számos vizsgálat után a brit Élelmiszerbiztonsági Szolgálat (FSA) felszólította a strandok és fürdőhelyek vendéglátóegységeit, hogy a hatóságokkal együttműködve dolgozzanak azon, hogy minél kevesebb kisgyerek jusson jégkásához. A szervezet figyelmeztetése szerint a 7 év alatti gyerekek számára nem ajánlottak a cukorhelyettesítővel és sziruppal készült jeges italok, mert számos egészségügyi problémát okozhat az italok egyik fő összetevője a glicerin. Bár a glicerin számos termékben és élelmiszerben megtalálható vegyület, a jégkásákon keresztül jelenleg szabályozatlanul magas mennyiségben juthat a kisgyerekek szervezetébe. Ezt a veszélyt pedig nem lehet félvállról venni.
Június 18-án az FSA igazgatótanácsa és teljes testülete jóváhagyta az ajánlást, amely szerint a glicerint tartalmazó jeges italok nem ajánlottak hétéves kor alatti gyermekeknek. A döntés oka egyszerű: a kiskorúak számára elérhető ételek és italok közül ebben van a legmagasabb koncentrátumban glicerin.
Az FSA elnöke Susan Jebb professzor fejtette ki, hogy mi a probléma a jégkásákkal.
A meleg időben a gyermekek nagyobb valószínűséggel fogyasztanak glicerint tartalmazó jeges italokat, ezért fontos, hogy a szüleik és gondviselőik tisztában legyenek a kockázatokkal. Jelenleg sok esetben még azt sem tüntetik fel a vendéglátóhelyek, hogy mennyi glicerin található egy pohár jeges italban. Emellett kifejezetten károsnak gondoljuk azt a promóciót, hogy a kiskorú gyermekek ingyenesen újratölthetik a poharukat jégkásával
- kezdte beszámolóját a professzor. Susan kifejtette azt is, hogy mi a legnagyobb probléma a cukorszirupos, színes és finom jeges italokkal.
A jeges italok tele vannak glicerinnel, hogy megakadályozzák, hogy szilárd halmazállapotúvá váljanak. Bár más élelmiszerekben is megtalálható ez a cukorhelyettesítő, sokkal kisebb mennyiségben, mint a jégkásákban. Nagy mennyiségben fogyasztva a glicerin nagyon alacsony vércukorszintet és akár eszméletvesztést is okozhatnak a kisgyermekeknek. Különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a nagyon fiatal, és nagyon vékony gyerekek. A magasabb testsúlyú fiatalok szervezete, ugyanis jobban tolerálja a glicerint
- zárta sorait a doktornő, aki szerint az lenne a megoldás, ha a vendéglátóhelyek számára szabályok írják elő a jégkásájuk maximális glicerin tartalmát. Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy milyen tüneteket okozhat még a magas glicerinbevitel, akkor olvassátok el a témában készült korábbi cikkünket:
Ha pedig arra lennétek kíváncsiak, hogy hogyan kerülhetitek el a gyerekmedencék mellett gyakran fellépő édesség utáni sóvárgását, akkor mutatunk nektek néhány tippet arra, hogy hogyan készíthettek jégkását házilag a gyermekeiteknek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.