Sokan nem is sejtik, hogy a tüsszögés, orrdugulás vagy szemviszketés nemcsak a levegőben szálló virágpor miatt erősödhet fel, hanem bizonyos ételek is fokozhatják a tüneteket. A keresztreakciókat kiváltó ételek elkerülésével jelentősen enyhítheted a kellemetlenségeket, mutatjuk, mire figyelj.
Keresztallergiáról akkor beszélünk, amikor a szervezet az allergiát kiváltó anyaghoz (pl. pollenhez) hasonló fehérjeszerkezetű anyagokat más forrásból – például ételekből – is azonosít, és azokra ugyanúgy allergiás reakcióval válaszol. Ez leggyakrabban pollenallergiásoknál fordul elő, akik bizonyos gyümölcsök, zöldségek vagy fűszerek fogyasztása után is tapasztalhatnak viszketést a szájban, torokkaparást, sőt, néha súlyosabb tüneteket is.
A pollenterhelés nyáron a legnagyobb: előbb a fák, majd a füvek, végül a gyomok virágoznak, és hosszú heteken át ontják a polleneket. Ilyenkor az allergiás szervezet amúgy is túlterhelt, az immunrendszer „harckészültségben” van. Ha ebben az időszakban olyan élelmiszereket fogyasztunk, amik hasonló fehérjéket tartalmaznak, mint az adott pollen, a reakciók sokkal intenzívebbek lehetnek, mint máskor.
A nyírfapollen az egyik legerősebb allergén, és nagyon sok keresztreakciót okoz. Ha te is érintett vagy, kerüld el vagy kezeld óvatosan az alábbiakat: alma, körte, őszibarack, cseresznye, szilva, mogyoró, mandula, sárgarépa, zeller. A tünetek gyakran a nyers ételek elfogyasztása után jelentkeznek, de hőkezeléssel (pl. főzéssel, sütéssel) sok esetben elkerülhetők. Például a sült alma ritkábban okoz panaszt, mint a nyers.
A parlagfű augusztustól szeptember végéig virágzik, és szinte minden allergiás rémálma. A hozzá hasonló allergén fehérjék a következő ételekben fordulnak elő gyakran: dinnye (sárga- és görög- egyaránt), banán, uborka, cukkini, napraforgómag, kamilla, articsóka. Bár ezek között több olyan van, amiket nyáron hűsítő gyümölcsök-zöldségek gyanánt salátában vagy frissen szívesen fogyasztunk, de csak óvatosan!
A fűfélék pollenjére érzékenyeknél gyakran jelentkezik keresztreakció a gabonafélék vagy azok származékai miatt. Esetükben különösen érdemes megfigyelni az alábbiak fogyasztása után jelentkező tüneteket: búza, rizs, zab, paradicsom, narancs, babfélék. Főtt vagy sült állapotban az allergén fehérjék lebomlanak, így kevésbé váltanak ki reakciót.
Keresztallergia esetén a tünetek általában gyorsan, étkezés után már perceken belül jelentkeznek. A tünetek súlyossága változó: van, akinél enyhe kellemetlenséggel jár, másnál viszont erőteljes reakciókat válthat ki. Ezek a következők lehetnek:
Kerüld a problémás nyers ételeket: ha allergiás vagy, főzd vagy süsd meg azokat az ételeket, amik panaszt okozhatnak. A hőkezelés gyakran elég ahhoz, hogy a fehérjék szerkezete átalakuljon, és már ne váltsanak ki allergiás reakciót.
Figyeld a tested jelzéseit: ha egy adott étel után minden alkalommal viszket a szád vagy bedugul az orrod, érdemes gyanakodni. Jegyezd fel, mikor mit ettél, és beszéld meg az allergológusoddal. Allergiavizsgálattal pontosan meg lehet határozni, milyen keresztreakciókra vagy hajlamos és milyen ételeket tanácsos kerülnöd.
A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.
Hirdetés
A Reventil patikában kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.