Itt az igazi kanyargós kakaós kalács receptje

kalács eredeti kakaós recept
Bármelyik reggel különlegessé válik, ha omlós, kakaós kalács kerül az asztalra: így csináld.

Ezt a foszlós kakaós kalácsot kínálhatjuk magában, de vajjal, lekvárral, esetleg mézzel megkenve is, egy pohár kakaó, langyos tej vagy gyümölcstea mellé pedig fenséges uzsonna is lehet. Ne hagyd ki, készítsd el te is bátran! 

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 db tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 4 ek cukor
  • 7 g száraz élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 ek vaj
  • 3 ek kakaópor
  • 1 db tojássárgája a kenéshez

 

Elkészítés

Egy keverőtálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk a tojást, a vaníliás cukrot, a cukrot, az élesztőt (amit a cukorra szórunk), felöntjük 2 dl tejjel, és adunk hozzá egy csipet sót (ezt ne az élesztős-cukros részre szórjuk).

Konyhai dagasztógéppel alacsony fordulaton dagasztani kezdjük. Amikor már majdnem összeállt, hozzákanalazzuk a vajat is, és addig dagasztjuk tovább, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A dagasztást természetesen kézzel is végezhetjük. Az elkészült tésztát kivesszük a tálból, elfelezzük, az egyik felét tálra tesszük és lefedjük fóliával vagy egy tiszta textillel.

A másik felét visszatesszük a keverőtálba. A kakaóport egy tálkában egyneműre keverjük a maradék tejjel, és hozzádolgozzuk a tésztához. Tovább dagasztjuk, amíg a tészta fel nem veszi az összes kakaós keveréket, ezután ezt is kivesszük, tálba tesszük, letakarjuk.

A begyúrt tésztákat 1 óráig meleg helyen (25-30 fok) kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk a sütőformának megfelelő hosszúságú téglalap formára. Először a sima tésztát nyújtjuk nagyjából 1/2 centi vékonyra, majd félretesszük, és a kakaós tésztát is hasonló méretűre nyújtjuk, ezután a kakaós lapot rátesszük a simára, nyújtófával és kézzel összedolgozzuk, hogy a lapok összetapadjanak.

Az összeillesztett tésztát az egyik hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd a kivajazott vekniformába tesszük. Letakarjuk, és nagyjából fél óra alatt a duplájára kelesztjük.

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt kalácsot megkenjük a felvert tojássárgájával, majd a sütőbe tesszük 15 percre. Ezután csökkentjük a hőmérsékletet 165 fokra, és további 30 percig sütjük, amíg szép fényes, barna nem lesz a teteje.

Az elkészült kalácsot a formából kivéve 15-20 percig pihentetjük, ezután szeleteljük

A MINDMEGETTE oldalán videón is megnézheted, hogyan készül a kakaós tekergős kalács!

Így süss otthon igazán finom kenyeret: ez a bevált recept

Sokan szeretik a maguk sütötte kenyeret kínálni a családnak, íme egy bevált recept, amivel garantáltan lesz a siker! 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.