Készíts házi vajat egyetlen alapanyagból: mutatjuk, hogyan

vaj, házi vaj
Shutterstock -
konyhai praktika tejszín szendvics vaj fűszervaj
A vaj ételeinknek egyik gyakran használt összetevője, de kevesen tudják, hogy otthon is egyszerűen elkészíthető.

A házi vaj készítéséhez csupán egy alapanyagra van szükségünk: zsíros tejszínre. A titka annyi, hogy sokkal jobban fel kell vernünk, mint amikor tejszínhabos süteményt készítünk.

Fél liter zsíros tejszínt egy tálba öntünk, és addig verjük, míg a vaj kicsapódik. Ezután egy szűrőbe téve hagyjuk, hogy az író lecsöpögjön. A vajat jeges vízbe tesszük, és kipréseljük belőle a maradék írót is, majd összenyomogatjuk a vajdarabokat. Két fakanál segítségével tetszőlegesre formázzuk a vajat, és egy darab sütőpapírba csomagoljuk. Hűtőszekrényben tároljuk 

- írja a Mindmegette, ahol videót is láthatsz a vaj elkészítéséről.

vaj, házi vaj
Mielőtt kenyére kenjük vagy fűszerezzük, vegyük ki a hűtőből, hogy picit megolvadjon.
Forrás: Shutterstock

A házi vajat azonban nem csupán natúr változatban készítheted el, még finomabb ha fűszerekkel dobod fel. Az elkészítés előtt fél órával vedd ki a hűtőből, hogy lehessen vele dolgozni. Vágd apróra a fűszereket, tedd hozzá a vajhoz, majd egy kis citromhéjat is reszelj bele, esetleg egy kevés só is mehet hozzá. A vajat nem kell túlságosan felhabosítani, így ha kanállal is össze tudod dolgozni, nem kell elővenni a robotgépet. Ha úgy érzed, hogy harmonikusak az ízek, nem hiányzik már belőle semmi, akkor tedd egy dobozba, de akár meg is formázhatod. Ha zsírpapírra halmozod, készíthetsz belőle egy kis gurigát, amelyből hűtés után szeletelni lehet.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.