Füstös, fűszeres, finom: így készül a jambalaya, a kreol rizses hús

Louisianában sem ismeretlen fogalom a rizses hús, csak éppen egy kicsit másképp készítik ezt az ikonikus egytálételt. Ez a bográcsban készült étel kap egy utánozhatatlan, füstös ízt, ami miatt annyira imádjuk a szabadban készült finomságokat. Laktató, karakteres és garantáltan leveszi a lábáról azokat, akik odavannak a tartalmas fogásokért.
Ez a rizses egytálétel recept egy olyan fogás, amit a csípős kolbász, az édes kaliforniai paprika és a fűszerek ízei tesznek igazán különlegessé.
Elkészítési idő: ~60-80 perc
2 púpozott evőkanál sertészsír
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
400 g sertéscomb
200 g lángolt kolbász
1 ek. édes-nemes fűszerpaprika
1 kk. őrölt római kömény
só, őrölt fekete bors
200 g sűrített paradicsom (18-20%-os)
200 g rizs
2 ág oregánó lecsipkedett levelei
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
1. Helyezd a bográcsot közepesen erős tűz fölé, és olvaszd meg benne a sertészsírt. Szórd rá a megpucolt, felaprított vöröshagymát, és fonnyaszd meg rajta. Add hozzá a megpucolt, áttört fokhagymát, majd a kockákra vágott sertéshúst. Rázogatva pirítsd fehéredésig a húst.
2. Tedd a bográcsba a felkarikázott kolbászt (felhasználás előtt forró víz alatt lehúzhatod a héját), és süsd tovább, amíg elkezdi kiereszteni a zsírját. Ezután szórd meg a fűszerpaprikával (ha erősebb a tűz, akaszd le a bográcsot, keverd el benne a fűszerpaprikát, majd csak ezt követően tedd vissza a tűz fölé), a római köménnyel, valamint sóval és borssal. Kanalazd rá a sűrített paradicsomot is, majd keverd jól össze.
3. Amikor a hús már puhul (ha szükséges, kevés vizet önthetsz alá), szórd a bográcsba az előzetesen átöblített rizst. Öntsd fel 400 ml vízzel, add hozzá az oregánó lecsipkedett leveleit, valamint a megmosott, nagyobb kockákra vágott paprikákat is. Kevergetve főzd addig, amíg a rizs teljesen megpuhul, közben apránként még pótolhatod alatta az elpárolgott folyadékot. A főzés végén jöhet a kóstolás. Ha szükségét érzed, még tehetsz hozzá egy kevés sót, borsot.
Tipp: Füstölt fűszerpaprikával is kipróbálhatjuk, vagy ha csípősebben szeretjük, tehetünk bele csilit.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.