Füstös, fűszeres, finom: így készül a jambalaya, a kreol rizses hús

Jambalaya recept
Fanny magazin archív -
különlegesség világkonyha recept gasztronómia
Meglepnéd a barátaidat valami igazán különleges fogással? Akkor próbáld ki a jambalayát! A fűszeres, ízekkel teli kreol rizses hús egy olyan étel, ami után mindenki csak annyit kérdez majd: mikor főzöd legközelebb?

Louisianában sem ismeretlen fogalom a rizses hús, csak éppen egy kicsit másképp készítik ezt az ikonikus egytálételt. Ez a bográcsban készült étel kap egy utánozhatatlan, füstös ízt, ami miatt annyira imádjuk a szabadban készült finomságokat. Laktató, karakteres és garantáltan leveszi a lábáról azokat, akik odavannak a tartalmas fogásokért.

Jambalaya recept, rizses hús egytálétel
A jambalaya egy gazdag ízvilágú rizses hús különlegesség, amit te is imádni fogsz!
Forrás:  Fanni magazin archív

Jambalaya – Kreol rizses hús recept

Ez a rizses egytálétel recept egy olyan fogás, amit a csípős kolbász, az édes kaliforniai paprika és a fűszerek ízei tesznek igazán különlegessé.

Elkészítési idő: ~60-80 perc 

Hozzávalók (4 személyre)

2 púpozott evőkanál sertészsír 

1 nagy fej vöröshagyma 

3 gerezd fokhagyma 

400 g sertéscomb 

200 g lángolt kolbász

1 ek. édes-nemes fűszerpaprika 

1 kk. őrölt római kömény 

só, őrölt fekete bors 

200 g sűrített paradicsom (18-20%-os) 

200 g rizs 

2 ág oregánó lecsipkedett levelei 

1 db piros kaliforniai paprika 

1 db sárga kaliforniai paprika 

Így készül a kreol rizses hús

1. Helyezd a bográcsot közepesen erős tűz fölé, és olvaszd meg benne a sertészsírt. Szórd rá a megpucolt, felaprított vöröshagymát, és fonnyaszd meg rajta. Add hozzá a megpucolt, áttört fokhagymát, majd a kockákra vágott sertéshúst. Rázogatva pirítsd fehéredésig a húst.

2. Tedd a bográcsba a felkarikázott kolbászt (felhasználás előtt forró víz alatt lehúzhatod a héját), és süsd tovább, amíg elkezdi kiereszteni a zsírját. Ezután szórd meg a fűszerpaprikával (ha erősebb a tűz, akaszd le a bográcsot, keverd el benne a fűszerpaprikát, majd csak ezt követően tedd vissza a tűz fölé), a római köménnyel, valamint sóval és borssal. Kanalazd rá a sűrített paradicsomot is, majd keverd jól össze.

3. Amikor a hús már puhul (ha szükséges, kevés vizet önthetsz alá), szórd a bográcsba az előzetesen átöblített rizst. Öntsd fel 400 ml vízzel, add hozzá az oregánó lecsipkedett leveleit, valamint a megmosott, nagyobb kockákra vágott paprikákat is. Kevergetve főzd addig, amíg a rizs teljesen megpuhul, közben apránként még pótolhatod alatta az elpárolgott folyadékot. A főzés végén jöhet a kóstolás. Ha szükségét érzed, még tehetsz hozzá egy kevés sót, borsot. 

Tipp: Füstölt fűszerpaprikával is kipróbálhatjuk, vagy ha csípősebben szeretjük, tehetünk bele csilit.

Megérkeztek a kerti parti sztárjai − Összegyűjtöttük a kedvenc koktéljainkatMielőtt lángra gyúlnál a konyhában: 5 diétás recept, amihez a sütőt sem kell bekapcsolnodAz olasz sushi az idei nyár legnagyobb slágere: pillanatok alatt elkészülő ízbomba − Recept

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.