A világ különböző részein más-más szokások és ízek határozzák meg azt, hogy mi kerül az ünnepi asztalra karácsonykor; így a desszertek is igen különbözőek lehetnek attól függően, hogy éppen milyen országba kalandozunk. Hoztunk 3 hagyományos karácsonyi sütemény 3 különböző ország ünnepi asztaláról, amelyek a magyar családok menüiben is megállják a helyüket. Kísérletezz bátran – szeretteid hálásak lesznek, bármelyiket is választod ezek közül.

Forrás: Shutterstock
Íme, a legfinomabb karácsonyi sütemény receptek
1. Hagyományos karácsonyi dán keksz: Pebernødder

Forrás: Shutterstock
Hozzávalók
- 9 evőkanál vaj (szobahőmérsékletű)
- 150 g kristálycukor
- 60 ml tejszín (30%-os, habtejszín)
- 250 g finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt kardamom
- 1/2 teáskanál őrölt fekete bors
- 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál gyömbérpor
- 1 teáskanál narancshéj (reszelt)
Elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
- Keverd habosra a vajat és a cukrot egy nagy keverőtálban. Add hozzá a tejszínt, és addig keverd, amíg könnyű és habos állagú nem lesz.
- Egy másik tálban keverd össze a többi hozzávalót.
- Add hozzá a száraz hozzávalókat a vajas keverékhez. Először egy kanállal keverd, majd gyűjtsd össze a tésztát a kezeiddel úgy, hogy egy nagy labdát formázz vele.
- Ezután alakíts ki a tésztából hosszú hengereket, amelyek kb. olyan vastagok, mint az mutatóujjad. Vágj belőlük kb. 1 cm-es szeleteket. Formázz minden szeletből golyót, és helyezd őket a sütőpapírra.
- Süsd 8–10 percig, amíg az aljuk aranybarnává nem válik. Hűtsd ki egy rácson, és már tálalhatod is.
2. Fatörzs – a klasszikus francia karácsonyi sütemény
A Bûche de Noël, más néven „fatörzs”, egy klasszikus farncia karácsonyi desszert, amelynek kakaókrémes változata egykor a magyar cukrászatban is népszerű volt.

Forrás: Shutterstock
Hozzávalók
- 480 ml habtejszín (30%-os, hideg)
- 60 g porcukor
- 60 g cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 6 tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 40 g cukrozatlan kakaópor
- 1 ½ teáskanál vaníliakivonat
- 1/8 teáskanál só
- 6 tojásfehérje
- 50 g kristálycukor
Elkészítése
1. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Bélelj ki egy 25x38 cm-es tepsit sütőpapírral.
2. Egy nagy tálban verd fel a tejszínt a 60 g porcukorral, 60 g kakaóporral, és 1 teáskanál vaníliakivonattal, amíg sűrű és kemény habot nem kapsz. Tedd a hűtőbe a masszát.
3. Egy nagy tálban, elektromos mixer segítségével verd habosra a tojássárgájákat a 100 g cukorral, amíg világos színűvé, könnyűvé és habossá nem válik. Keverd hozzá a 40 g kakaóport, a 1 ½ teáskanál vaníliakivonatot, és a sót.
4. Habverő segítségével verd fel a tojásfehérjéket egy nagy tálban, amíg lágy csúcsokat nem képeznek. Ezután fokozatosan add hozzá az 50 g cukrot, és folytasd a habverést, amíg a tojásfehérje szép fényessé nem válik.
5. Forgasd bele a tojássárgájából és cukorból készült keveréket a felvert tojásfehérjébe, óvatos, nagy mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.
6. Egyenletesen simítsd el a tésztát az előkészített tepsiben.
7. Tedd be a sütőbe, és süsd körülbelül 10-12 percig.
8. Szórj meg egy tiszta konyharuhát porcukorral. Futtass végig egy kést a tepsi széleinél, hogy könnyebben ki tudd szedni belőle a tésztát. Fordítsd ki a meleg süteményt a konyharuhára.
9. A sütemény rövidebb oldalánál kezdve tekerd fel a süteményt a konyharuha segítségével. Hűtsd kb. 30 percig.
10. Tekerd ki a süteményt, és egyenletesen terítsd el a tölteléket.
11. Tekerd fel a süteményt a töltelékkel együtt úgy, hogy a töltelék legyen belül. Tálalásig tedd be a hűtőbe.
3. Roscón de Reyes – a spanyol királyok karácsonyi kalácsa

Forrás: Shutterstock
Hozzávalók
- 130 g teljes tej
- 50 g narancsvirágvíz
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1 ½ narancs héja
- 1 citrom héja
- 1 evőkanál rum
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- 500 g kenyérliszt
- 21 g friss élesztő (5 g szárított élesztő)
- 1 csipet só
- 170 g porcukor
- 120 g vaj
Díszítéshez
- 1 tojás
- 100 g kristálycukor
- 1 evőkanál víz
- 100 g kandírozott gyümölcs (etnikai boltokban kapható glazúrozott gyümölcs)
- 50 g szeletelt mandula
Elkészítése
1. Helyezzük el a lisztet, a narancsvirágvizet, a fahéjport, a narancs- és citromhéjat, a rumot, a morzsolt élesztőt és a tejet egy keverőtálban. Alacsony sebességgel, a dagasztóhorog segítségével keverjük össze 3 percig.
2. Anélkül, hogy megállítanánk a keverőt, adjuk hozzá a porcukrot, sót, a tojást és a tojássárgájákat, egyenként, és további 5 percig keverjük.
3. Egyenként adjuk hozzá a hideg vajdarabokat, és keverjük további 5 percig, amíg azok teljesen eggyé nem válnak a tésztával. A tésztának fényesnek és simának kell lennie. Fedjük le a tálat folpack-kal, és pihentessük a tésztát a hűtőben 2 órán keresztül.
4. Vegyük ki a hűtőből, és hajtsuk át a tésztát néhányszor, hogy eltávolítsuk belőle a levegőt. Fedjük le újra, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 1 órán keresztül.
5. Helyezzünk zsírpapírt egy sütőlemezre. A tésztagolyót egy rugalmas spatula vagy egy pék spatula segítségével vegyük ki a tálból, és kezdjük el formálni a tésztát egy nagy fánkká. Helyezzük a sütőlemezre, és kenjük be tojással.
6. Keverjük össze a cukrot és a vizet morzsa állagúra, és szórjuk meg a tészta egyes részeit. Más részeken terítsük el a szeletelt mandulát.
7. Szeleteljük fel a kandírozott gyümölcsöt, és helyezzük a tetejére. Olyannak kell kinéznie, mint egy korona drágakövekkel.
8. Hagyjuk a tésztát megkelni, amíg duplájára nő, és süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig.
9. Vegyük ki óvatosan a sütőből, és fogyasztás előtt hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.


