Itt az ideje, hogy 2025 húsvét kipróbálj valami újat a klasszikus sonka-tojás kombináción túl is. A sonkakrémes képviselőfánk egy kreatív és látványos előétel, amely a hagyományos ízeket izgalmas formában hozza el. Könnyen elkészíthető, mégis különleges – tökéletes választás, ha idén igazán emlékezetes ünnepi menüt szeretnél.

Forrás: Fanny magazin
2025 húsvét: Sós képviselőfánk lehet az ünnepi asztal sztárja
Elkészítési idő: 40 perc + sütési, hűlési idő
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
A tésztához:
- 40 g vaj vagy margarin
- 125 ml víz
- 2 nagy csipet só
- 60 g liszt
- 2 db tojás
- 1 kávéskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 350 g főtt sonka
- 200 g tejszínes krémsajt
- 2 evőkanál mustár
- 1 teáskanál reszelt torma (csípős)
- aprított snidling a díszítéshez
Elkészítés:
1. Egy lábasban olvasszuk össze a zsiradékot, a vizet és a sót. Amikor már egynemű, húzzuk le a tűzről, és keverjük hozzá a lisztet. Tegyük vissza a tűzre, és keverjük addig, amíg a tészta elválik az edény falától, összeáll gömbbé, és az alja sercegni kezd.
2. Húzzuk le a tűzről a lábast, és habverővel dolgozzunk bele egyesével a két tojást. Várjuk meg, amíg a tészta langyosra hűl, majd keverjük hozzá a sütőport is.
3. Egy nagyobb sütőtálat töltsünk meg félig vízzel, és tegyük a sütő aljába. Ezzel együtt melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
4. A masszát töltsük habzsákba, és nyomjunk belőle diónyi adagokat egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre (hagyjunk köztük helyet). A fánkokat süssük 20 percig, majd mérsékeljük 160 °C-ra a hőmérsékletet, és süssük további 10-15 percig. Kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyitott ajtó mellett hagyjuk 10 percet hűlni a fánkokat. Ezután a tetejüket vágjuk le recés késsel.
5. A sonkát vágjuk néhány szeletre, majd tegyük késes aprítóba, és törjük össze. Adjuk hozzá a krémsajtot, a mustárt és a tormát, majd az egészet törjük krémesre. Töltsük habzsákba, és nyomjuk a képviselőfánkok üregébe, szórjuk meg aprított snidlinggel, végül tegyük vissza a fánkokra a kalapokat.
Tipp: A fánkokat úgy is megtölthetjük, hogy fél adag sonkakrémet töltünk mindegyikbe, arra pedig krémsajtot kanalazunk.


