Van valami különös varázsa annak, amikor egy tál egyszerű hozzávalóból hirtelen kis ünnep lesz. A saláta ilyenkor már nem csak köret, hanem hangulat, játék, friss illatok és színek találkozása. Lehet egy könnyű ebéd, egy elegáns vacsora mellé társ, vagy épp az a gyors, mégis izgalmas fogás, amit magadnak dobsz össze egy rohanós napon. A remek salátákban az a jó, hogy bármihez és bármi mellé illenek: szabadon variálhatók, legyen szó édes gyümölcsökről, ropogós zöldségekről, krémes sajtokról vagy egy karakteres öntetről. És talán pont ez a szabadság teszi őket olyan szerethetővé, minden tál egy kicsi, ehető fantáziadarab.

Forrás: 123RF
Salátakülönlegesség: a datolyaszilva, radicchio és gránátalma különleges ízvilágot nyújt
Ha legalább az étellel szeretnél színt vinni a ködös decemberbe, akkor elhoztunk neked egy különleges saláta receptet most. Nem csak színes, de van textúrája, roppan a szádban a sok csodás zöldség és gyümölcs, ráadásul egyensúlyban vannak az édes és a sós ízek. Ezt biztos szeretni fogod. Az élénk színek és a finom íz igazi téli lakomává teszik ezt az ételt. Könnyen testreszabható. Ha az alábbi hozzávalók valamelyike nem áll rendelkezésedre, vagy nem kedveled, akkor cserélheted - a datolyaszilvát almára; - a mogyorót dióra; - a kéksajtot pedig fetára.
Hozzávalók:
- ¾ csésze olívaolaj
- ½ csésze méz
- ¼ csésze gránátalmamelasz
- ½ evőkanál vörösborecet
- 1 teáskanál friss citromlé (1 citromból)
- 1 teáskanál kóser só
- 4 (170 g) fej radicchio, azaz vörös cikória
- 5 db (140 g) érett datolyaszilva
- 1 csésze gránátalmamag (2 gránátalmából)
- 5 dkg kéksajt, morzsolva (kb. ½ csésze)
- ½ csésze pirított és darált mogyoró
- 1 csokor metélőhagyma, apróra vágva
Elkészítése:
1. Először az öntetet készítsd el: Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a mézet, a gránátalmamelaszt, a vörösborecetet, a citromlevet és a sót, amíg jól össze nem keveredik és emulgeálódik.
2. Vágd félbe hosszában a radicchio fejeit és óvatosan válaszd szét a leveleket. Tedd egy nagy tálba.
3. Vágd le a datolyaszilva szárát, és helyezd a vágott felével lefelé egy vágódeszkára. Vágd félbe a datolyaszilvát hosszában, majd mindkét felét vágd hat cikkre.
4. Tedd bele abba a tálba, amelyben a radicchio már várja. Locsold meg fél csésze öntettel, és keverd össze.
5. Szórd rá a gránátalmamagokat, kéksajtot, mogyorót és snidlinget. Ízlés szerint locsold meg még öntettel, és tálald.
Elkészítési idő: 15 perc
Ha keresnél még további finomságokat, olvasd el alábbi receptjeinket:


