Ez a saláta a tél sztárja: édes–sós, színes ízbomba, ami azonnal ünnepi hangulatot teremt

vitaminbomba különleges ízvilág saláta
Egyszerre élénk, roppanós és annyira különleges, hogy már az első falat felvidít.

Van valami különös varázsa annak, amikor egy tál egyszerű hozzávalóból hirtelen kis ünnep lesz. A saláta ilyenkor már nem csak köret, hanem hangulat, játék, friss illatok és színek találkozása. Lehet egy könnyű ebéd, egy elegáns vacsora mellé társ, vagy épp az a gyors, mégis izgalmas fogás, amit magadnak dobsz össze egy rohanós napon. A remek salátákban az a jó, hogy bármihez és bármi mellé illenek: szabadon variálhatók, legyen szó édes gyümölcsökről, ropogós zöldségekről, krémes sajtokról vagy egy karakteres öntetről. És talán pont ez a szabadság teszi őket olyan szerethetővé, minden tál egy kicsi, ehető fantáziadarab.

Saláta különlegesség: datolyaszilva, radicchio és gránátalma roppanós vitaminbomba tál. a healthy and delicious meal, styled with a mix of vibrant colors and textures, created with generative ai
Salátakülönlegesség: datolyaszilva, radicchio és gránátalma roppanós vitaminbomba tál.
Forrás: 123RF

Salátakülönlegesség: a datolyaszilva, radicchio és gránátalma különleges ízvilágot nyújt

Ha legalább az étellel szeretnél színt vinni a ködös decemberbe, akkor elhoztunk neked egy különleges saláta receptet most. Nem csak színes, de van textúrája, roppan a szádban a sok csodás zöldség és gyümölcs, ráadásul egyensúlyban vannak az édes és a sós ízek. Ezt biztos szeretni fogod. Az élénk színek és a finom íz igazi téli lakomává teszik ezt az ételt. Könnyen testreszabható. Ha az alábbi hozzávalók valamelyike nem áll rendelkezésedre, vagy nem kedveled, akkor cserélheted - a datolyaszilvát almára; - a mogyorót dióra; - a kéksajtot pedig fetára.

Hozzávalók: 

  • ¾ csésze olívaolaj
  • ½ csésze méz
  • ¼ csésze gránátalmamelasz
  • ½ evőkanál vörösborecet
  • 1 teáskanál friss citromlé (1 citromból)
  • 1 teáskanál kóser só
  • 4 (170 g) fej radicchio, azaz vörös cikória
  • 5 db (140 g) érett datolyaszilva
  • 1 csésze gránátalmamag (2 gránátalmából)
  • 5 dkg kéksajt, morzsolva (kb. ½ csésze)
  • ½ csésze pirított és darált mogyoró
  • 1 csokor metélőhagyma, apróra vágva

Elkészítése:

1. Először az öntetet készítsd el: Egy tálban keverd össze az olívaolajat, a mézet, a gránátalmamelaszt, a vörösborecetet, a citromlevet és a sót, amíg jól össze nem keveredik és emulgeálódik.

2. Vágd félbe hosszában a radicchio fejeit és óvatosan válaszd szét a leveleket. Tedd egy nagy tálba.

3. Vágd le a datolyaszilva szárát, és helyezd a vágott felével lefelé egy vágódeszkára. Vágd félbe a datolyaszilvát hosszában, majd mindkét felét vágd hat cikkre.

4. Tedd bele abba a tálba, amelyben a radicchio már várja. Locsold meg fél csésze öntettel, és keverd össze.

5. Szórd rá a gránátalmamagokat, kéksajtot, mogyorót és snidlinget. Ízlés szerint locsold meg még öntettel, és tálald.

Elkészítési idő: 15 perc

Ha keresnél még további finomságokat, olvasd el alábbi receptjeinket:  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.