Kutyák prédájává váló gyerekek - A harci kutyák vére vagy a felelőtlen gazdák a tragédiák okozói?

agresszió ösztön állat szocializáció gyermek nevelés kutyatámadás gazda felelőtlenség szoktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felelőtlenség egy gyermeket és egy nagytestű kutyát egyedül hagyni az udvaron? Mitől vadul meg egy kutya? Fajta kérdése vagy a nevelésé? Bármelyik kutya megvadulhat? Léteznek olyan fajták, amelyek hajlamosabbak agresszív támadásokra? Vagy csak tartás-szoktatás miatt kattanhatnak be az állatok? Mitől válik egy szelídnek tűnő kutya vadállattá? Ezeket a kérdéseket boncolgatta a Life.hu Korom Gábor szakértő segítségével.

Sok millióan élnek gond és veszély nélkül a kutyával együtt - viszont nagyon sokan úgy élnek együtt a veszéllyel, hogy nem tudnak róla.

Egy Tolna megyei kisfiút három kutya mart halálra

Bár a kutyatámadások - főleg, ha gyermekek ellen irányulnak - mindig nagy figyelmet kapnak, az idén augusztusi eset ismét sokakat elborzasztott. Egy 9 éves kisfiút saját udvarukon támadta meg a család három kutyája, és olyan súlyos sebeket ejtettek rajta, hogy szinte teljesen kivérzett állapotban szállították kórházba. Bár újra tudták éleszteni, és rengeteget küzdöttek az életéért, nyolc nappal a támadás után a kisfiú meghalt. A rendőrség nyomoz, és a kutyákat megfigyelési zárlat alá helyezték, de egyelőre a támadás miértjeire nincs magyarázat.

Thinkstock
Thinkstock

A noszlopi tragédia

A 6 éves Dávid pedig éppen édesapjánál volt láthatáson idén februárban, mikor pár percre egyedül maradt az udvaron az erdész férfi tacskójával és két nemétjuhászával. A házban közben többen is dolgoztak, de a nyitott ablakokon át sem hallottak még egy kiáltást vagy morgást sem, csupán az lett feltűnő, hogy Dávidot sehol sem találták a házban. Az édesapa az udvarra kiérve látta meg a mozdulatlanul fekvő, megharapott kisfiút, akit már sem ők, sem a kiérkező mentők nem tudtak újraéleszteni. Az ügyben az édesapát gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, a tárgyaláson viszont elmondta, hogy ártatlannak érzi magát, a kutyákkal soha nem volt semmi probléma, minden oltásuk megvolt, jól bánt velük, és Dávid is sokat játszott velük korábban, mindenféle probléma nélkül. Az ügyben várhatóan most ősszel dönt a bíróság.

Senki sincs biztonságban?

A kutyák, bár a felnőttekre is veszélyesek lehetnek, mégis a kisgyerekekben tudnak a legkönnyebben súlyos kárt okozni, és őket is támadják meg gyakrabban. A támadások nagyobbik része a családban tartott ebektől érkezik, de sok eset fordul elő ismerős, barát vagy rokon háztartásában tartott kutyáknál is. Persze nem mindegyik áldozat hal bele a sérüléseibe, van, hogy csak a gyerek kezét kapja meg a kutya, de ilyenkor is felmerül a tulajdonosban, hogy vajon biztonságos-e az állat.

Korom Gábor, a Tükör módszer alapítója segít megérteni, mitől válhat egy szelídnek tűnő kutya vadállattá:

"Egy kutyatámadás esetén nagyon nehéz megállapítani, hogy ki a felelős, mert minden eset más, és kutyák, gazdák, illetve helyzetek között óriási különbségek vannak. Általában az embereknek felületes ismereteik vannak a kutyákról, sztereotípiákban gondolkodnak. A kutya viszont komplexebb lény, mint amit látunk benne. Hajlamosak vagyunk egy bűbájos, kedves családi állatnak tekinteni, egy kicsinyített embernek, aki gondolkodik, és olyan morális döntései vannak, mint nekünk. Ebben van némi igazság, mert az ember az elmúlt évezredekben a saját képére formálta a kutyát, és az is igaz, hogy ő egy kiemelkedően szociális lény, akit nagyon szerethetünk, és akik különleges képességeit a rohamelőrejelző kutyák vagy a mentőkutyák esetében nagyon jól tudjuk használni. De ahhoz, hogy a kutyánkkal kifinomult kapcsolatba kerüljünk, nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kutya egy ösztönlény, akinek döntései sokszor belső késztetések, az ösztönök által jelennek meg. A kutyák ösztönvilága hosszú évezredek alatt alakult ki, először még farkasként, majd onnan kiválva abból formálódott tovább. Ha jobban ismernénk őt, akkor ezzel az ösztönlény minőségével is tisztában lennénk. A kutyák ugyanis kéttős lények: az egyik, amit az ember formált, a családba illeszkedő, bájos, figyelmes, készséges, a másik pedig az ösztönlény, amely pusztítani is képes, ha kontrollt veszt. Fontos, hogy értsük, attól, ha az oroszlánt szójával etetjük, ha megéhezik, nem lesz jó barátságban a zebrával. A kutya széles döntési területeit átadta, és elfogadta az emberi döntéseket, mégis vannak olyan helyzetek, ahol az ösztönlény bekapcsol. Nekünk az a feladatunk, hogy ezt az ösztönlényt kontroll alá helyezzük. Vannak olyan gazdák, akiknek ez akkor sem sikerül, amikor együtt vannak a kutyával, pedig ha a gazda képes kontrollálni, akkor nem a kutya akarja megoldani a saját feje alapján a helyzeteket. A Tükör módszer éppen abban igyekszik segíteni a gazdáknak, hogy ezt a kontrollképességet megszerezzék, majd ezen az úton továbbhaladva, megismerve a tanítás és a kommunikáció árnyalatait, egy sokkal kifinomultabb kapcsolatba kerülhessenek a kutyájukkal."

Thinkstock
Thinkstock

Mi a helyzet azokkal az udvarban tartott kutyákkal, akikhez látogatóba megy esetleg egy gyerek?

"Az udvarban magára hagyott kutyának, mivel a gazda nincs jelen, az a feladata, hogy magát előtérbe helyezze, és képviselje a gazda érdekeit. A kutyák jellemzően jól ismerik az emberi együttélés szabályait, és nem támadnak meg ok nélkül mindenkit, de előfordul, hogy a kutya kicsúszik ebből az állapotból. Például egy éles hang vagy kacagás is bekapcsolhatja a kutya zsákmányszerző ösztönét. Egy feldöntött gyermek ijedt viselkedése is kiválthat hasonló reakciókat, de támadhat védekezésből, vagy valaminek a bevédéséből is, védheti a személyes terét, az élelmét, stb. De ezeket a helyzeteket meg lehet előzni: a kutya ösztönlényét nagyon erős szabályozás alá kell vonni. A megelőzés része az is, hogy megértsük a kutya jelzéseit. Ő a családban megtanul 'emberül', de nekünk is tanulnunk kell egy kicsit 'kutyául', észre kell vennünk, mikor érzi magát kellemetlenül a kutya, mikor szeretné, ha békén hagynánk. Egy gyerek nem képes felismerni ezeket a jelzéseket, és ebből adódhatnak tragédiák, pedig sokszor a kutya csak önvédelemből támad. Ezért agresszió hajlamú kutyával tíz év alatti gyereket soha ne hagyjunk felügyelet nélkül!

De a kutyákat is nevelni kell, manapság, ha egy családba kutya érkezik, akkor nem alapvető a kutyaiskolai képzés, pedig a jó szocializációhoz erre szükség van. Ha ez megtörténik, ha a gazda megfelelően tudja kezelni a kutya ösztönlényét, akkor a támadás esélyét igen nagy mértékben minimalizálni lehet.

Fontos az is, hogy a gyermekeknek elmagyarázzuk, hogyan jelzi a kutya azt, ha rosszul érzi magát, ha fáj valamije, vagy mit jelent, ha vicsorog. Ha látjuk, hogy a szomszéd kutyára ugat, magyarázzuk el a gyereknek, hogy ilyenkor nem szabad odamennie, ahogyan akkor sem, ha a kutya éppen eszik. A támadni készülő kutya is jelzéseket ad, s bár ezek lehetnek teljesen egyéniek, vannak általános jelek is, tehát ha borzol, vicsorog, akkor álljunk odébb onnan. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor forduljunk nyugodtan oldalt, és oldalazva sétáljunk el a közeléből visítás és rohangálás nélkül, és elkerülendő a provokációt semmiképpen ne nézzünk erősen a kutya szemébe sem."

Thinkstock
Thinkstock

A harci kutyák valóban veszélyesebbek?

"A harci kutyákkal kapcsolatban elmondhatom, hogy eljutottunk odáig Magyarországon, hogy a kutyákat nem fajták szerint bélyegezzük meg, hanem minden egyedet külön kezelünk. Mindig az egyed veszélyes, soha nem a fajta, persze vannak olyan fajták, melyeknek magasabb az agresszióhajlama. Ezt azonban emberként kezelni, nevelni lehet. Egy agresszióhajlamú, de jól szocializált, kézbentartott kutya jóval biztonságosabb, mint akár egy szelíd hajlamú, de félrenevelt, szocializálatlan kutya. A súlyos sérülések nagyon sokszor nem a veszélyesnek tartott fajtáktól erednek."

"A fiam nyakára és lábára is rátekeredett a köldökzsinór" - Így szültem énhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20120919-szulestortenet-a-fiam-nyakara-es-labara-is-ratekeredett-a-koldokzsinor.htmlSikertörténet: "Látni akartam, ahogy felnő az unokám" - Sára már 40 kilót fogyott egészsége érdekébenhttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20120919-fogyokuras-sikertortenet-sara-mar-40-kilot-fogyott-egeszsege-erdekeben.htmlSzűk és zsúfolt? Optikai trükkök aprócska otthonokbahttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120913-szuk-es-zsufolt-a-lakasod-optikai-trukkok-kis-alapteruletu-otthonokba.htmlEgy láthatatlan ellenség, amitől kihullik a hajad - Atkatámadás a 21. századbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120919-egy-lathatlan-fereg-amitol-kihullik-az-osszes-hajad-nagyon.html"Begyulladt, megrohadt, gennyes epehólyagom volt" - Túlhajszolta magát Korda Györgyhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120919-tulhajszolta-magat-korda-gyorgy-ezert-korhazba-kellett-mennie.htmlVigyázz velük! Egészséges ételek, amelyek tele vannak cukorralhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120919-egeszseges-etelek-amelyek-tele-vannak-cukorral-ketchup-muzliszelet-gyumolcsjoghurt.html"Csak a szőnyeget össze ne hányja!" - Szerinted is normális, ha alkoholt iszik a gyerek?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120918-hazankban-is-pancsoljak-az-alkoholt-remiszto-adatok-a-fiatalok-alkoholfogyasztasaban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.