Soha többé túlóra! - Így oszd be az idődet!

túlóra bér-fizetés pénz munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megállás nélkül dolgozol, mégsem végzel a feladataiddal a munkaidőd végére? Ha eleged van a rendszeres túlórázásból, tanuld meg beosztani az idődet!


Legyél pontos!

Ha már eleve késve érkezel a munkahelyedre, megállíthatatlanul beindul a dominóelv, és a feladataidnak is később állsz neki, naná, hogy később is végzel velük. A késésnek ráadásul van egy olyan rossz "tulajdonsága", hogy a többi munkatársad időbeosztására is kellemetlen hatással lehet. Ezért ha mindig pontosan érkezel, nemcsak a saját, hanem a kollektíva teendőit sem késlelteted. Persze, ha egyszer-egyszer fordul csak elő, senki nem orrol meg rád, de ha rendszeres a késedelem, nem te leszel a legnépszerűbb kolléga.




Kezdd a legfontosabbal!


Készíts sorrendet prioritás alapján mindennap, mielőtt nekiállsz a feladatoknak. Kezdd el a legfontosabbal a munkádat, folytasd a másodikkal, harmadikkal stb. Így nemcsak megkönnyebbülsz, ha sikeresen végzel az első számúval, hanem elégedettebben és szívesebben látsz neki a következőnek. A nap végére pedig csak kisebb feladatok maradnak, amelyeket hipp-hopp elvégzel, de akár másnapra is halaszthatod ezeket.



Tudd meg, hol úszol el!


Ha nap mint nap elcsúszol a feladataiddal, valamit rosszul csinálsz! Hogy mit, azt úgy derítheted ki legegyszerűbben, ha feljegyzed, hogy mikor mit csinálsz. Két-három nap vagy egy hét "naplózás" után biztosan kibújik a szög a zsákból - például túl sok kávé-, cigi- vagy más szünetet tartasz, túl sokáig ebédelsz vagy túl sokat internetezel. Ha pedig az időrabló tevékenységet kiiktatod a munkarendedből, elfelejtheted a fárasztó túlórázást.



Tervezz! És ne térj el tőle...


Ha határidőre kell végezned egy fontos feladattal, készíts tervet, nehogy kifuss az időből. Először vázold fel a részfeladatok sorrendjét, majd számold ki, hogy melyikre mennyi időt szánsz. Persze mindig közbejöhet valami, de amennyire csak lehet, tartsd magadat a tervhez. Így gyorsabb és hatékonyabb leszel, elkerülöd a kapkodást és nem felejtesz el semmit. Sőt, ne felejtsd el, hogy a kipipált teendők milyen jó motivációk!



Ne engedj az időrablók kísértésének!


Egy hosszabb telefonbeszélgetés az anyukáddal vagy a barátnőddel, pletykálkodás a kolléganőiddel, esetleg csevegés a Facebookon - máris hátrányban vagy a munkaidővel szemben. Egyszerűen száműzd ezeket az időpocsékoló tevékenységeket a napirendedből. Ha pedig nem bírod ki, amíg haza nem érsz, hogy frissítsd a Facebook állapotodat, vagy hogy ne csevegj a barátaiddal, akkor használd erre az ebédszünetedet, ne a feladataidtól vedd el az időt.



Le az aprólékossággal!


A túlzott aprólékosság az időhúzás egyik leghasznosabbnak tűnő válfaja. Találd meg az arany középutat a feladat összecsapása és a túlreagálása között. Bízz magadban annyira, hogy tudd, könnyedén végzel a teendőiddel. Ha elkészültél, ellenőrizd vagy kérj meg egy kollégát erre, de ne tölts ezzel több időt, mint amennyit szükséges.



Tanulj meg nemet mondani!


Senki nem mond szívesen nemet a kollégáinak, pláne nem a főnökének, de vannak kivételes helyzetek. Ha már így is több feladatod van, mint amennyit el tudsz végezni, bátran hárítsd el az újabb kérést. Tudd, hogy mennyit vállalhatsz anélkül, hogy a mennyiség a minőség rovására menjen. Ráadásul a munkatársak jobban felnéznek arra, aki tud nemet mondani, mint arra, aki csak bólogat és utána magában füstölög a végeláthatatlan munkaidő miatt.



Lazíts!


Pihenj, szórakozz, lazíts - természetesen csak a munkaidő után! Akár kényszerből túlórázol, vagy mert elcsúsztál, vagy azért, mert munkaalkoholista vagy, meg kell tanulnod a szabadidődet kellemesen, de hasznosan eltölteni. Hétköznap, munka után például sportolhatsz valamit. A testmozgással levezetheted a stresszt, erősebb, energikusabb és magabiztosabb leszel, sőt jobban is alszol majd. A hétvégékre pedig tervezz igazi kikapcsolódást! Kirándulj a családoddal vagy a barátaiddal, menj wellneszelni a kedveseddel, vagy szervezz a hosszú víkendekre belföldi vagy külföldi városlátogatást. Ha egyszer-egyszer mégis az otthoni pihenésre szavazol, olvass izgalmas, szórakoztató könyveket, nézz romantikus, vidám filmeket. A lényeg a kikapcsolódás és hogy ne vigyél haza munkát - még gondolatban sem!

Paucsics Veronika

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.