Costa Concordia zátony felállítás manőver
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedd hajnalra tizenkilenc óra kemény munka után sikerült felállítani az oldalára dőlt Costa Concordiát. Az óceánjáró 2012. január 13-án feneklett meg a toszkán partok közelében.

20 óra 15 perc Az első tíz óra alatt - este hétig - több mint tizenkét fokkal sikerült elfordítani a közel 300 méter hosszú, 114 ezer tonna súlyú óceánjárót. Ez azt jelenti, hogy teljesítették a munka első fázisának több mint a felét. További 4-6 óra múlva elérik a húsz foknyi elfordítást. Húsz foknál a számítások szerint a Costa Concordia oldalára rögzített tartályok fokozatosan a tengerbe merülnek és megtelnek vízzel - súlyukkal is húzva és egyensúlyozva a hajót. Ez a művelet kritikus szakasza.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Még több fotó a galériában - Kattints a képre!

Az MTI tudósítása szerint a munka egész éjszaka folytatódik, a hajótestet kivilágítják. A szakemberek azt sem tartják akadálynak, hogy hétfő estétől rossz idő és erős hullámzás lehet. Az első tíz óra alatt egyébként semmilyen környezetszennyezés nem történt, de a hajó megfordításakor elkerülhetetlen lesz, hogy szennyező anyagok ömöljenek a tengerbe.

19 óra Egy órára megszakították a luxushajó egyenesbe állítását. Az óceánjárónak a tengerből kiemelkedő oldalára műszaki szakemberek léptek. Beavatkozásra volt szükség, mivel a hajótestet húzó acélsodronyok beleakadtak a hajó oldalán levő tartályokba. A munka egyébként problémamentesen halad.

17 óra 10 perc Megjelentek az első fotók arról, mennyire tudták kiemelni a hajót. Jól látszik, milyen mértékben pusztította a rozsda a hajótest vízben fekvő oldalát.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Még több fotó a galériában - Kattints a képre!

Még egy összehasonlító fotó a jelenlegi és az órákkal ezelőtti állapotról.

MTI / EPA / Angelo Carconi
MTI / EPA / Angelo Carconi

15 óra 50 perc A hajót már 45 foknyira sikerült elfordítani. A munkálatok késő éjjelig vagy akár holnapig is eltarthatnak.

14 óra 30 perc Eddig 600 millió eurót kóstál a mentés. A költségek nagy részét várhatóan a biztosítók vállalják majd át.

13 óra 30 perc Már több mint 4 órája dolgoznak a hajó felállításán. Jobb oldala megsérült, a sziklák óriási léket ütöttek rajta.

12 óra 58 perc Szép lassan fordítják a hajót, eddig 3 fokos szögnél tartanak. Sok van még hátra, hiszen a cél 65 fok. Óvatosan, szinte percről-percre növelik a húzóerőt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sokan figyelik a veszélyes manővert
Kattints a képre a galériáért!

12 óra 50 perc Eltávolították a sziklákról a hajótestet. Holttesteket még nem találtak.
Két áldozat tetemét keresik: egy 33 éves, indiai származású pincérét és egy szicíliai nőét, aki a hajón ünnepelte 50. születésnapját 17 éves lányával, aki túlélte a katasztrófát.

12 óra 30 perc Nagy hír - a hajó elmozdult a zátonyról - erősítette meg a polgári védelem vezetője.

11 óra 36 perc Megmozdult a hajó - szemtanúk szerint a vízi jármű mozog.

11 óra 23 perc A nem mindennapi manővert nézd élőben a Life.hu-n!

10 óra 45 perc Mérnökök próbálják eltávolítani a hajót a szikláról. Ez a legkényesebb művelet, amit csak nagyon lassan tudnak végrehajtani. Több órát is igénybe vehet.

9 óra Elkezdődött a Costa Concordia hajóroncsának felállítása Giglio-szigetén. A tavaly januárban szerencsétlenül járt óceánjárót kétezer tonnának megfelelő húzóerővel kezdték felemelni, az erőt fokozatosan növelik. Mindez akár 12 órán át is eltarthat.

Forrás: MTI/EPA/Angelo Carconi
Forrás: MTI/EPA/Angelo Carconi

Még több fotó galériánkban! Kattints a képre!

A hajó víz alatti részének állapotát folyamatosan búvárkamerákkal ellenőrzik - mondta Sergio Girotti, a műveletért felelős olasz Micoperi cég mérnök menedzsere. Hozzátette, hogy minimum hat, maximum tizenkét óra kell a hajó felállításához. Azt sem zárta, ki hogy a tengerből kiemelt roncsról darabok eshetnek le.

"Az sem jelent gondot, ha a hajó felállítása sötétben fejeződik be" - mondta a polgári védelem vezetője, hozzátéve, az is lehet, hogy már délután sikerre jutnak. Először fél órával, majd két órával halasztották el az eredetileg reggel hat órára kitűzött műveletet. A helyszínen levő újságíróknak tartott tájékoztatón elmondták, hogy nem műszaki problémáról van szó. Az éjszakai heves vihar miatt ismét ellenőrizni kellett az óceánjáró alatt kiépített talpazatot, és a művelet elvégzéséhez szükséges többi szerkezetet. Egyebek között stabilizálni kellett azt a tengeri panelt, amelyből irányítják az óriási hajóroncs mozgatását. A Costa Concordia 2012. január 13-án futott zátonyra. 32-en vesztették életüket, köztük magyarok.

4 óra - Tizenkilenc óra kemény munka után sikerült felállítani a Costa Concordiát. Az olasz illetékesek szerint a hatalmas mérnöki feladat végrehajtása tökéletesen, a terveknek megfelelően sikerült. A projektvezető hozzátette, a művelet során nem észleltek környezetszennyezést. A 2012-ben megfeneklett óceánjáró immár egyenesben áll, melyről ide kattintva nézhetsz képet.

Völgyi Zsuzsi kiszőkülthttp://www.life.hu/legykepben/20130913-volgyi-zsuzsi-a-viasat3-szerelem-a-lathataron-cimu-musoraban-keresi.htmlGombos Edina és férje egyszerre plasztikáztathttp://www.life.hu/legykepben/20130916-gombos-edina-musorvezeto-es-ferje-alberto-costafreda-egyszerre-plasztikaztatnak.htmlKicsi bácsi feljelenti Szepesi Nikithttp://www.life.hu/legykepben/20130916-szepesi-nikolett-uszonot-feljelenti-allitolagos-molesztaloja-kicsi-bacsi.htmlMeghalt a világ legidősebb férfijahttp://www.life.hu/legykepben/20130915-meghalt-a-vilag-legidosebb-ferfija-salustiano-sanchezblazquez-szaztizenket-eves-koraban.htmlAz X-Faktor miatt lett munkanélküli Timihttp://www.life.hu/legykepben/20130915-az-rtl-klub-xfaktoranak-versenyzojet-a-szolfezstanarno-mitru-timeat-kirugtak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.