Belső vizsgálat a tűzoltó halála ügyében

halál Pintér Sándor tűzoltó hősi halott képzés Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság belső vizsgálat Rám-szakadék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Se felszerelésük, se megfelelő képzésük nincs a tűzoltóknak a hasonló mentőakciókhoz.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, egy turista mentése közben lezuhant és életét vesztette egy esztergomi tűzoltó a Rám-szakadékban pénteken. A posztumusz hadnagyot Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította. A turista zúzódásokkal és agyrázkódással megúszta a zuhanást, állapota stabil - tudta meg a Blikk.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A lap úgy értesült, a tűzoltók egymás között arról panaszkodnak: sem a felszerelésük, sem pedig a tudásuk nem alkalmas arra, hogy a péntekihez hasonló, nehéz terepen mentsenek. "A hivatásos tűzoltók mindegyike részt vesz a háromhónapos alapkiképzésen. Ez nagyjából a fegyveres testületeknél is létező alaki kiképzés megfelelője" - magyarázta Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. "Ezután következik az egyéves elméleti-gyakorlati képzés. Itt tanulják meg a tűzoltást és a beosztásukhoz szükséges egyéb dolgokat. A magasból-mélyből való mentés olyan különleges képzés, amit egy 'sima', állományban lévő tűzoltó nem kap meg" - fejtette ki az elnök. Közben a tragédia felderítésével kapcsolatban belső vizsgálat indult, ezt Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője is megerősítette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.