Élet és halál között kellett választania Czeizelnek

genetikus halál élet rákbeteg Czeizel Endre
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte az egész országot sokkolta a hír, miszerint Czeizel Endre orvos-genetikus leukémiás.  Fél év kezelés után újból tud dolgozni, így most őszintén nyilatkozott halálosnak vélt betegségéről.

A professzor fél éve észlelte magán az első tüneteket, egy nappal később már szakemberhez fordult.

Forrás: TV2/Aktív
Forrás: TV2/Aktív

"Egyszer csak észrevettem, hogy nem tudok a lépcsőn fölmenni. Előtte Törökországban voltam egy előadókörúton, és ilyenkor elviszik az embert múzeumokba meg mindenhová. Először volt ilyen életemben, hogy meg kellett állnom, mert nem kaptam levegőt. Itthon másnap reggel elmentem kórházba kivizsgálásra, és a vérkép rögtön kimutatta, hogy a fehérvérsejtszámom istentelenül megemelkedett. Este hatkor közölték a diagnózist, hogy ez egy heveny myelod leukémia. A csontvelősejtek 80%-a már el volt rákosodva. Az orvosom elmondta, hogy választanom kell. Vagy a kemoterápia, vagy még 6-8 hét" - emlékezett vissza a genetikus. Másnap el is kezdték az orvosi protokoll szerinti radikális kezelést.
"A kemoterápia azt jelenti, hogy kiirtják a csontvelőt teljes egészében, remélve, hogy a daganatos sejteket is elpusztítják. A kemót nem könnyű elviselni, ez egy mesterséges mérgezés a szervezetnek. A második kezelés után csináltak egy újabb biopsziát, és akkor már nem volt a csontvelőben rákos sejt" - mesélte Czeizel.

Forrás: TV2/Aktív
Forrás: TV2/Aktív

Ehhez persze az is kellett, hogy a folyamatosan dolgozó és elképesztően aktív genetikus lekösse magát. "Írtam egy könyvet. Meg kell mondanom, hogy ez az orvosaimat nagyon idegesítette, mert bármikor jöttek én ott ültem a laptopnál, meg időnként belém kötve minden, és mondták, hogy ilyen szorgalmasnak nem kell lenni."

A 78 éves Czeizel doktor élete legnagyobb csatáját megnyerte. Súlyos betegsége sok mindenre rádöbbentette. "A kaszással, ki holnap elragad, csak úgy dacolhatsz, ha gyermeked marad..., hát hál' isten az van. Mindig is nagyon szerettem a gyerekeimet és a hozzátartozóimat. Most kiderült, hogy ők ezt nem mindig érezték, de ebben a kritikus helyzetben, amikor az ember tényleg válságban van, sokkal jobban megéltem azt, hogy mennyire fontosak ők, mennyire szeretem őket."

Czeizel doktor ennek szellemében igyekszik minél több időt a családjával tölteni. Ez minden bizonnyal hozzásegítette ahhoz, hogy rohamtempóban javul az állapota, de persze a harcot leginkább az embernek önmagában kell megvívnia.
"Előbb-utóbb mindenki szembe fog találkozni egy halálos betegséggel és akkor rajta múlik, hogy ki mennyire harcol ellene, és hogy még mennyit tud kiharcolni az életből, hogy igenis addig emberhez méltóan és aktívan dolgozzon."
Az aktív munka jelenleg még otthoni környezetben történik, de a professzor úgy tervezi, hogy napokon belül ismét a rendelőjében fogadja a pácienseket genetikai tanácsadásra. Váczi Gergő teljes interjúja a genetikussal a TV2 Aktívjának kedd esti adásában látható.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.