Az itthoni kutyatenyésztők már többször szót emeltek a törvénytelen kutyavásárok ellen, de a milliós üzlet csak forog tovább...

Míg az állatmenhelyek önzetlenül mindent megtesznek azért, hogy az ebek gazdit találjanak, addig sokan csak a busás hasznot látják a négylábúakban. A Blikk pénteken leplezett le egy kutyavásárt a 4-es főút mellett egy parkolóban.  

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Akit

A magyar kutyatenyésztők, kutyabarátok már többször szót emeltek a vásár ellen, ami nem csak illegális, hanem brutális is. Iratok nélkül, szörnyű körülmények közt tartják az állatokat. A vásár résztvevői minél kisebb befektetéssel, minél gyorsabban akarnak megszabadulni a kutyáktól. Ezért általában moslékkal vagy rossz minőségű táppal etetik a kölyköket. Akad olyan szaporító, aki például disznóólban 50-100, vagy akár 150 kutyát tart, akiket később külföldre ad el. A felvásárló kamion állítólag előre egyeztetett időpontokban kb. húsz helyen áll meg, ahol másfél-két óra alatt ütik nyélbe az üzletet. Egy teherautó végül 4-500 kutyakölyökkel indul Olaszországba.

Az élelmiszer-biztonsági hivatal átvizsgálta a pénteken Ceglédnél lekapcsolt kamiont. A szakemberek 200 kutyakölyköt és komoly hiányosságokat találtak. Például az állatok oltási papírjaik nem voltak megfelelőek. Az is kiderült, hogy a lebukott Baranya megyei székhelyű cég régóta foglalkozik kutyák felvásárlásával és Olaszországba szállításukkal. A lapnak egy titkos forrás még azt is elárulta, hogy az olaszországi piac irányítója egy bizonyos Gino, aki hazájában szervezett bűnözéssel is foglalkozik.