Életveszélyes fagy az USA-ban

Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson -
zárás gazdaság repülőjárat hideg iskola életveszély USA lehűlés fagy törlés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egyesült Államok középső és keleti vidékeit birtokba vevő, két évtizede nem látott hideg miatt iskolák és üzletek sokasága tartott zárva, repülőjáratok ezreit kellett törölni – írja az Origo. 

Cudar hideg van az USA-ban. Miközben az ország déli sarkában hétfőn mínusz 34 fok volt, Montanában mínusz 53, Észak-Dakota és Wisconsin egyes területein mínusz 51 fokot mértek. A Nagy-tavak vidékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot. Az időjósok szerint a sarkvidéki légörvény hatását 187 millió ember szenvedheti meg Észak-Amerikában.

Nézz meg még több elképesztő fotót az amerikai hidegről! Kattints a képre! Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Napi hidegrekordok dőltek meg Texas és Oklahoma egyes területein, valamint Chicagóban is, ahol az állatkertben a jegesmedvéket és a pingvineket sem engedték ki a levegőre az ápolók. A hideg súlyos fagyásokat okozhat, és akár néhány percen belül is előidézheti a szervezet kihűlését. Minneapolisban és Észak-Dakota egyes területein rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki. Indianapolisban vörös figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa.

A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. Akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinoisban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A Customer Growth Partners tanácsadó cég szerint a hideg miatt január 2. óta 4-5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

A múlt héten elkezdődött téli viharok során eddig különböző híradások szerint 15-en vagy 16-an vesztették életüket az Egyesült Államokban. Közülük tizenegyen az utakon, a rossz látási és útviszonyok miatti közlekedési balesetekben haltak meg. Hétfő estig több mint 4300 repülőjáratot töröltek, nagy részüket Chicagóban. További 6500 járat késett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.