Meghalt Mickey Rooney legendás amerikai színész

Forrás: AFP/Getty Images/Pascal Le Segretain -
Mickey Rooney betegség halál Éjszaka a múzeumban Audrey Hepburn Hollywood gyerekszínész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hosszan tartó betegeskedés után 93 éves korában szombaton érte a halál hollywoodi otthonában. Nyugodjon békében!

Mickey Rooney a leghosszabb karriert befutó amerikai színész, akinek pályája több mint 80 éven át tartott. A magyar nézők utoljára az Éjszaka a múzeumban című filmben láthatták, az apró termetű, idős őrt, Gust játszotta. 1927-ben játszott először filmben, és ő volt az első gyermeksztárok egyike – írja az MTI.

Forrás: AFP/Getty Images/Pascal Le Segretain

Csillaga legfényesebben az 1930-as, 1940-es években ragyogott, amikor Andy Hardyt, a tipikus amerikai tinédzsert alakította mintegy húsz filmben. A munkát haláláig nem hagyta abba. Összesen 340 produkcióban láthatták a mozi- és tévénézők, az imdb.com filmes portál szerint még idén is folynak három olyan film munkálatai, amelyekben Rooney szerepelt.

Korszakos dívákkal játszott együtt: az 1939-ben bemutatott Nem gyerekjáték című filmben Judy Garlanddal, A nagy derbyben (1944) Elizabeth Taylorral, az Álom luxuskivitelben című filmben (1961-ben) Audrey Hepburnnel.

Nyolcszor házasodott, első felesége az 1942-ben a filmvásznon éppen feltűnt későbbi csillag, Ava Gardner volt. Rooney-nak hét fia és négy lánya született.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.