Hosszan tartó betegeskedés után 93 éves korában szombaton érte a halál hollywoodi otthonában. Nyugodjon békében!

Mickey Rooney a leghosszabb karriert befutó amerikai színész, akinek pályája több mint 80 éven át tartott. A magyar nézők utoljára az Éjszaka a múzeumban című filmben láthatták, az apró termetű, idős őrt, Gust játszotta. 1927-ben játszott először filmben, és ő volt az első gyermeksztárok egyike – írja az MTI. 

Forrás: AFP/Getty Images/Pascal Le Segretain

Csillaga legfényesebben az 1930-as, 1940-es években ragyogott, amikor Andy Hardyt, a tipikus amerikai tinédzsert alakította mintegy húsz filmben. A munkát haláláig nem hagyta abba. Összesen 340 produkcióban láthatták a mozi- és tévénézők, az imdb.com filmes portál szerint még idén is folynak három olyan film munkálatai, amelyekben Rooney szerepelt.

Korszakos dívákkal játszott együtt: az 1939-ben bemutatott Nem gyerekjáték című filmben Judy Garlanddal, A nagy derbyben (1944) Elizabeth Taylorral, az Álom luxuskivitelben című filmben (1961-ben) Audrey Hepburnnel.

Nyolcszor házasodott, első felesége az 1942-ben a filmvásznon éppen feltűnt későbbi csillag, Ava Gardner volt. Rooney-nak hét fia és négy lánya született.