Az ölelés igazi varázsszer – ezért fontos a mindennapos testi érintkezés

Forrás: Thinkstock -
nyugtató free hugs Legyen jó napod! ölelés stresszoldás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ölelés csökkenti a stresszt, megnyugtat, jó érzéssel tölt el, elmélyíti a kapcsolatokat és még sorolhatnánk. Mégis, sokszor elfeledkezünk róla, nem jut rá idő. Pedig mindig „kéznél van." Figyeld meg, ha megöleled reggel a gyermekedet vagy anyukádat, máris szebb napjuk lesz. És neked is, hiszen viszonozzák!

A mai gépiesített, rohanó világban egyre gyakrabban feledkezünk meg az egyik legalapvetőbb testi érintkezésről. Az ölelés jó tulajdonságait fentebb is felsoroltuk, fontosságával a Life.hu korábban is foglalkozott már. Ahogy megírtuk, egy felmérés szerint a szülők csaknem 70 százaléka megbánta, hogy nem szeretgette többet a gyermekét kisbaba korában. Szóval mire vársz? Ne foglalkozz a mosatlannal, inkább öleld magadhoz a kisbabádat! Most! Később már nem tudod pótolni!

Forrás: Thinkstock

De nemcsak az újszülöttek és kisgyermekek vágynak a testi érintésre, hanem barátaid, szerelmed, férjed, édesanyád, a néni a sarki boltból, sőt, még kollégáid is. Gondolj bele, neked milyen jólesik, hogyha átölel valaki, amikor fájdalom ér, vagy kifejezi örömét, amikor elmondod neki hatalmas boldogságod. Egy reggeli ölelés csodákra képes, el sem tudod képzelni, milyen pozitív érzéseket indíthat el a másikban.

„Naponta négy ölelésre van szükségünk a túléléshez. Naponta nyolc ölelés kell a karbantartásunkhoz. Naponta tizenkét ölelés kell a fejlődéshez" - írta korábban egyik cikkében az Origo. A lényeg azonban, hogy mindig érzésből csináld, ne azért, mert „előírás."

Free Hugs, azaz ingyen ölelések

Az, hogy az ölelés napjainkban mennyire „hiánycikké" vált, bizonyítja egy ausztrál fiatalember akciója. Juan Mann 2004-ben ment el egy sydney-i bevásárlóközpontba Free Hugs feliratú táblával a kezében. Csak szerette volna, ha valaki rámosolyog, megöleli és ő viszonozhatja. 15 perc telt el, amíg az első ember odalépett hozzá, majd utána percenként megrohamozták. Ebből aztán valóságos mozgalom lett. Bár a hatóságok be akarták tiltani, az emberek petíciót nyújtottak be.

Forrás: Thinkstock

Magyarországon is felbukkantak már hasonló kezdeményezések, a nagyobb fesztiválokon például gyakran látni ingyen ölelést kínáló aktivistákat, az egyik közösségi oldalon saját csoportjuk is létrejött.

Te mikor öleltél át utoljára valakit?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.