Pörgesd fel magad! Indul a nyári időszámítás – Vasárnap óraátállítás

Forrás: Thinkstock -
spórolás nyári időszámítás óraátállítás téli időszámítás bűncselekmény baleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Légy résen és állítsd maximumra a bioritmusod! Szükséged is lesz rá, ugyanis vasárnap újra itt az idő, hogy előreállítsd az órádat.

Vasárnap éjjel az órákat 2 óráról 3 órára állítják át, ezért a vasárnapi lustálkodásod biztos, hogy tovább fog tartani a megszokottnál. Hétfőn pedig egy órával előbb csörög majd az órád és a reggeli kávédat vagy teádat hamarabb szürcsölgetheted el. Cserébe később fog sötétedni, nyitnak a borozós, lazulós teraszok és tovább lehet bandázni a barátnőkkel, barátokkal.

Forrás: Thinkstock

Eleinte azért javasolták az időátállítást, mert a napfényes órák magasabb száma miatt, energiát lehet vele megtakarítani. Az viszont naiv elképzelés, hogy a közvilágítással spórolunk, ez azért nem igaz, mert átállítás ide vagy oda, a sötét órák száma nem csökken. Pozitívum lehet viszont, hogy mivel később sötétedik, jobb az emberek közérzete és csökken a szürkületben elkövetett bűncselekmények és a balesetek számát.

A laza olaszok úgy gondolták, nem macerálnak tovább az idővel, és 2011-ben abbahagyták az óraátállítást és a nyári álláson hagyták az óra mutatóit. Magyarországon még folyik az érvek ellenérvek vitája, de egyelőre március utolsó vasárnapjától nálunk még ugranak egyet a mutatók, és ha tetszik, ha nem, kevesebb lustálkodásban lehet részünk hétfőtől, egészen október utolsó vasárnapjáig, amikor is kezdődik a téli időszámítás.

Időátállítási kisokos

A mesterséges világítás helyettesítésére (és ezzel az üzemanyag háborús célokra való megtakarítására) elsőként Németország alkalmazta a nyári időszámítást, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra. A második világháború kitöréséig nem is merült fel a használata. Akkor ismét a háborús erőforrásokkal való spórolás miatt vezették be.
Magyarországon 1954-57-ben még a munkanapok esti elektromos csúcsterhelésekor jelentkező nehézségek enyhítésére alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.