Harminc pulóver elkészítéséhez elegendő gyapjúval került elő Chris, az évekkel ezelőtt elkóborolt merinói juh Ausztráliában.

Az elkóborolt állat az idők során mintegy 40 kilogrammnyi gyapjat növesztett. Ez akkora mennyiség, hogy a juhot befogadó canberrai állatmenhely vezetője, Tammy Ven Dange szerint minden bizonnyal bekerül a Guinness-rekordok közé.

A kost elkábított állapotban szabadította meg hatalmas szőrzetétől Ian Elkins birkanyíró bajnok. Mint elmondta, úgy tűnik, jó állapotban van az állat, amely szerinte 5-6 éves lehet. „Igazán jól néz ki, mintha kicserélték volna” - mesélte Ven Dange, aki 40 percen keresztül nyírta az állatot. 

A Chrisnek nevezett juhra Canberra környékén, a legközelebbi juhfarmtól is nagyon messze akadtak rá egy bozótos területen. Az állatmentők attól tartottak, hogy nem éli túl a forró nyarat, így rögtön cselekedtek.

Elkins szerint a levágott gyapjú túl hosszú ahhoz, hogy eladják, nem is elég jó minőségű, a szakember azonban abban bízik, hogy végül múzeumba kerül.

A korábbi rekordot egy hat évre elkóborolt új-zélandi juh, Shrek tartotta, amelyről 27 kilónyi gyapjút vágtak le több mint tíz éve.

Az ausztrál merinói juhokat a gyapjukért tenyésztik és évente nyírják őket, alkalmanként átlagosan 5 kilónyi gyapjút vágnak le róluk.