A nepáli kormány Himalája-törvényjavaslata kiütötte a biztosítékot azoknál a hegymászóknál, akik álmaikat, bármi áron meg szeretnék valósítani.

Az ázsiai ország vezetői biztonsági kockázatot látnak abban a visszatérő jelenségben, hogy súlyosan rokkant, illetve 75 évnél idősebb emberek vágnak neki a Mount Everest 8848 méter magas csúcsúnak – írja a Blikk.hu

Forrás: AFP

„Nem gondolom, hogy hegymászási engedélyt kellene kiállítanunk olyanoknak, akik nem látnak, nem tudnak járni avagy a karjaik hiányoznak" – vázolta Govinda Karki turizmusért felelős államtitkár, és hozzátette, hogy a hegyet biztonságosabbá szeretnék változtatni, de az is fontolják, hogy csak annak adnak engedélyt, aki már megmászott 6500 méternél magasabb hegycsúcsot.

Láb nélkül is sikerülhet
Mark Inglis új-zélandi hegymászó fagysérülés miatt mindkét lábát elveszítette, ennek ellenére 2006-ban protézissel ment fel a Himalájára. Az amerikai Erik Weihenmayer pedig vakon hódította meg a csúcsot, és a hegymászók szerint ezek a csúcsteljesítmények másokat is inspirálnak.