Botrány! A spanyol hercegnő és férje is börtönbe kerülhet

Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau -
vád spanyol király spanyol
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
VI. Fülöp spanyol király nővérét, Krisztinát és férjét, az olimpiai és Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros Bajnokok Ligája-győztes Inaki Urdangarint 6,1 millió eurós közpénzcsalással vádolják. Korábban a spanyol királyi családból még senki nem került vád alá, így az ügy megrengetheti az alkotmányos monarchiát. 

A nagy port kavart botrány 2011-ben robbant ki, amikor a spanyol hercegnő férjét azzal gyanúsították meg, hogy a Nóos Intézet elnökeként éveken át közpénzt sikkasztott el.

Inaki Urdangarin spanyol kézilabdázó edz Krisztina hercegnővel való hivatalos eljegyzése előtti napon, 1997. május 2-án Forrás: AFP/Dominique Faget

Az intézet sportrendezvények szervezésével foglalkozik, és a királyi család kapcsolatait felhasználva elsősorban a Baleár-szigetek és Valencia tartományok révén jutott pénzhez, amik nagy része külföldi számlákon landolt. A spanyol források szerint

a cég 4 év alatt 16 millió eurós bevételt könyvelhetett el.

A társaságot azért alapíthatták, hogy a pénzt más cégekhez, például az Aizoon fantomcéghez irányíthassák át. A vádirat szerint a spanyol hercegnő és férje, Inaki ezen pénznek köszönhetően élhetett fényűző életet, például az Aizoonon keresztül újították fel barcelonai kastélyukat.

Inaki Urdangarin és felesége a spanyol hercegnő Krisztina, 2010 Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Inaki, a per elsőrendű vádlottja,

akár 19 és fél éves börtönt és 3,5 millió eurós pénzbüntetést is kaphat,

míg feleségét adócsalásban való közreműködéssel vádolják, amiért akár nyolc év börtönbüntetés járhat. A nő ügyvédje és az ügyész is a felmentését kérte, mivel a hercegnővel szemben nem az adóhatóság és a spanyol állam, hanem egy harmadik fél, a Tiszta Kezek nevű civil csoport tett feljelentést, de

a bíróság múlt pénteken elutasította a beadványukat,

így a hercegnő továbbra is a vádlottak padján marad.

Inaki Urdangarin és felesége, Krisztina spanyol hercegnő integetnek esküvőjük után, 1997-ben Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

Az eset hatással volt a monarchia hírnevére, ugyanis 2014-ben János Károlynak le kellett mondania, így került a helyére fia, Fülöp, aki mindent megtett, hogy legális úton történjenek a tranzakciók, ezért is kért fel a palota számláinak felülvizsgálatára külső auditcégeket.

A botrány után, 2015-ben a király megfosztotta a nővérét és férjét a Palma de Mallorca hercegnője és hercege címtől. Az ügy tárgyalása kedden kezdődött, az eljárás során 363 tanút fognak meghallgatni, az elsőfokú ítélet pedig június végére várható - írja az Origo.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.