Jól megszorongatják a diákokat a történelem érettségin - Íme, az első infók

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
történelem érettségi vizsga írásbeli érettségi középszintű érettségi töriérettségi érettségi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első információk szerint nincs könnyű dolguk azoknak a diákoknak, akik ma középszinten érettségiznek történelemből. Az írásbelin ugyanis a cigányság helyzete mellett az iszlám is helyet kapott a feladatok között. 

Az Eduline információi szerint nem tűnik egyszerűnek a rövid válaszokat számon kérő, 12 kérdéses feladatsor, melyben többek közt különböző korszakokban az emberek szociális helyzetét is vizsgáló feladatok kaptak helyet. De a diákoknak foglalkozniuk kellett egyebek mellett az athéni demokráciával, az iszlám vallással.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A lap információi szerint magyar történelemből az első feladat az államalapításhoz kötődik, később a Rákóczi-szabadságharc, a dualizmus korának etnikai viszonyai, az ország II. világháborúban betöltött szerepe, a Kádár-korszak és a magyarországi cigányság helyzete kapott helyet.

Ami az egyetemes történelmet illeti: a nagy földrajzi felfedezések időszaka mellett az ipari forradalmak, az I. világháború szövetségi rendszerére vonatkozó kérdések, valamint a fejlődő országok jelenlegi problémáira vonatkozó kérdések is voltak.

A kifejtendő feladatoknál egy egyetemes - és két magyar történelemhez kapcsolódó esszét kell megfogalmazniuk: előbbinél egy felvilágosodásról, illetve a Sztálin-éráról szóló feladatot lehet választani. A magyar történelemnél egy hosszú és egy rövid esszéfeladatot kell választani, melyek közt az Erdélyi Fejedelemségről, Károly Róbertről, az 1848-49-es szabadságharcról vagy épp Mária Terézia koráról szóló feladat is van. Az Eduline információi szerint a 20. századot a magyar történelem szekcióban a Rákosi-korszakhoz és Bethlen István miniszterelnökségéhez kapcsolódó feladat képviseli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.