Június végén léphet életbe az Uber blokkolását lehetővé tevő törvény. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Uber honlapját képes blokkolni, de az applikáció letiltásához szükséges technikai feltételek csak 2016 végére lehetnek meg.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Uber honlapjának blokkolására már most is képes, de a fuvarokat lebonyolító mobiltelefonos alkalmazás letiltásának technikai feltételeit várhatóan csak 2016 végére teremti meg - közölte az MNO.hu-val a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Forrás: giphy.com

Az Uber korlátozását lehetővé tevő törvényjavaslat általános vitája már lezajlott a parlamentben,az NFM szerint a szokásos parlamenti menetrendben a részletes vita következik az erre kijelölt gazdasági bizottságban. Hozzátették,

a zárószavazás június első hetében várható,

az új előírások a kihirdetést követő 31. napon lépnek majd hatályba - tájékoztat az Origo.

Az NMHH-nál egyelőre nincsenek meg a technikai feltételek az Uber appjának letiltásáhozForrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

Egy vezető beosztásban dolgozó szakember az MNO.hu-nak azt mondta, hogy bár kivitelezhető a hatósági tiltás,

a feltörekvő üzleti technológiák és modellek ilyen típusú korlátozása kontraproduktív és nem jövőbemutató.

Hozzátette, általánosságban véve az internetes alkalmazások korlátozásai meglehetősen bonyolultak, költségesek, és viszonylag könnyen kijátszhatók. Azt is elmondta,

sajnálja, hogy ilyen erőfeszítésekre költ a kormányzat ahelyett, hogy megfelelő szabályozás kialakításával az élére állna az újításoknak.

Taxisok blokkolják az Erzsébet híd 2 sávját 2016 május 17-énFotó: Szabó Gábor - Origo

Mindeközben...

Ne utazz taxival június 1-én! - Így hangzik a felhívás, amelyet nemrég a Facebookon tettek közzé, megelégelve, hogy az Uber és más magánszemély-szállítási szolgáltatások miatt tüntető taxisok időről időre megbénítják Budapest életét.

A kezdeményezéshez érdeklődőként már több mint 6100-an csatlakoztak, és további 11 700 fő jelezte, hogy ott lesz az eseményen.