A halas ételek könnyedségükkel és frissességükkel mindig feldobják az ünnepi menüt. Ebben a receptben a narancs üdesége, az édeskömény karakteres aromája és a lazac gazdag, vajas húsa harmonikus egységet alkot. Ez a recept a mediterrán konyha varázsát hozza el, miközben egyszerre elegáns és gyorsan elkészíthető.

Forrás: Shutterstock
Narancsos lazac édesköménnyel – Könnyed, mégis tápláló ünnepi fogás
A lazac igazi szuperélelmiszer: gazdag Omega-3 zsírsavakban, fehérjében és D-vitaminban, amelyek támogatják a szív- és érrendszer működését, erősítik az immunrendszert, és segítenek megőrizni a bőr, a haj és a körmök egészségét. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a koncentráció és a hangulat javításához is, így nemcsak finom, hanem valódi „jó közérzetet adó” étel.
Hozzávalók (2 adag):
2 lazacszelet (összesen kb. 30 dkg)
2 édeskömény
1 narancs
1 kis vöröshagyma
½ dl fehérbor
½ dl tejszín
1 evőkanál vaj + kevés olaj
1 evőkanál méz
1,5 evőkanál citromlé
őrölt ánizs, szegfűszeg, só, bors
1 evőkanál keményítő
10 dkg párolt rizs
Elkészítés:
Az édesköményt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és vajon öt percig pároljuk. Ezután egy kevés narancslével és vízzel tovább főzzük, amíg megpuhul. A hagymát finomra vágjuk, és kevés vajon üvegesre sütjük, majd felöntjük a borral, a maradék narancslével és tejszínnel. Sóval, borssal, ánizzsal és szegfűszeggel ízesítjük, végül keményítővel besűrítjük. A narancs húsát cikkekre bontjuk, apróra vágjuk, és belekeverjük a mártásba.
A lazacot citromlével meglocsoljuk, megsózzuk, majd forró olajon oldalanként 3–3 perc alatt aranybarnára sütjük. Párolt rizsre helyezve, a narancsos-édesköményes ragut mellékanalazva tálaljuk.
Ez a narancsos lazac édesköménnyel recept nemcsak elegáns és illatos, hanem egészség szempontból is telitalálat. A lazacban található Omega-3 zsírsavak és vitaminok támogatják a szív és az idegrendszer működését, miközben a friss citrusok és az édeskömény igazi mediterrán harmóniát teremtenek a tányéron. Tökéletes választás, ha egyszerre vágysz könnyedségre, ínyencségre és egy csipet napfényre az ünnepi menüben.
Inspirálódj további karácsonyi cikkeink között! Ezek is érdekelhetnek!


