Narancsos-édesköményes lazac – A mediterrán ízek ünnepi mesterműve

recept karácsony 2025 lazac
Ha valami különlegeset szeretnél az ünnepi asztalra, ez a fogás minden érzékszervet rabul ejt. A lazac nemcsak mennyeien omlós és illatos, hanem tele van egészséges tápanyagokkal, amelyek jót tesznek a szívnek, a bőrnek és a hangulatnak is.

A halas ételek könnyedségükkel és frissességükkel mindig feldobják az ünnepi menüt. Ebben a receptben a narancs üdesége, az édeskömény karakteres aromája és a lazac gazdag, vajas húsa harmonikus egységet alkot. Ez a recept a mediterrán konyha varázsát hozza el, miközben egyszerre elegáns és gyorsan elkészíthető.

Lazac édesköménnyel és naranccsal – Igazi ízorgia az ünnepi asztalon.
Lazac édesköménnyel és naranccsal – Igazi ízorgia az ünnepi asztalon.
Forrás: Shutterstock

Narancsos lazac édesköménnyel – Könnyed, mégis tápláló ünnepi fogás

A lazac igazi szuperélelmiszer: gazdag Omega-3 zsírsavakban, fehérjében és D-vitaminban, amelyek támogatják a szív- és érrendszer működését, erősítik az immunrendszert, és segítenek megőrizni a bőr, a haj és a körmök egészségét. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a koncentráció és a hangulat javításához is, így nemcsak finom, hanem valódi „jó közérzetet adó” étel.

Hozzávalók (2 adag):

2 lazacszelet (összesen kb. 30 dkg)

2 édeskömény

1 narancs

1 kis vöröshagyma

½ dl fehérbor

½ dl tejszín

1 evőkanál vaj + kevés olaj

1 evőkanál méz

1,5 evőkanál citromlé

őrölt ánizs, szegfűszeg, só, bors

1 evőkanál keményítő

10 dkg párolt rizs

Elkészítés:

Az édesköményt megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, és vajon öt percig pároljuk. Ezután egy kevés narancslével és vízzel tovább főzzük, amíg megpuhul. A hagymát finomra vágjuk, és kevés vajon üvegesre sütjük, majd felöntjük a borral, a maradék narancslével és tejszínnel. Sóval, borssal, ánizzsal és szegfűszeggel ízesítjük, végül keményítővel besűrítjük. A narancs húsát cikkekre bontjuk, apróra vágjuk, és belekeverjük a mártásba.
A lazacot citromlével meglocsoljuk, megsózzuk, majd forró olajon oldalanként 3–3 perc alatt aranybarnára sütjük. Párolt rizsre helyezve, a narancsos-édesköményes ragut mellékanalazva tálaljuk.

Ez a narancsos lazac édesköménnyel recept nemcsak elegáns és illatos, hanem egészség szempontból is telitalálat. A lazacban található Omega-3 zsírsavak és vitaminok támogatják a szív és az idegrendszer működését, miközben a friss citrusok és az édeskömény igazi mediterrán harmóniát teremtenek a tányéron. Tökéletes választás, ha egyszerre vágysz könnyedségre, ínyencségre és egy csipet napfényre az ünnepi menüben.

Inspirálódj további karácsonyi cikkeink között! Ezek is érdekelhetnek!

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.