Többen meghaltak, amikor péntek délután egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár lövöldözni kezdett . A vérengzés során egy magyar állampolgársággal rendelkező fiatal is életét vesztettet. Több megdöbbentő dologra is fény derült a vérengzéssel kapcsolatban: barátja is tudhatott a mészárlásról.

A rendőrség a müncheni ámokfutás után számos dolgot derített ki a 18 éves német-iráni elkövetőről. A többi között kiderült, hogy nagy érdeklődést mutatott a korábban elkövetett vérengzések iránt, valamint azt is tudni lehet, hogy pszichés problémái voltak.

Forrás: AFP/Str

Barátja tudhatott a tervezett ámokfutásról

A későbbi ámokfutó bizalmába fogadott egy 16 éves afgán fiút, a többi között elmondta neki, hogy gyűlöli az embereket, erőszakos cselekményekről fantáziál és rajong a norvég Anders Behring Breivikért, a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás elkövetőjéért. A fiú találkozott az ámokfutóval a lövöldözés helyszínének közelében röviddel a vérengzés kezdete előtt. Valószínűleg azt is tudta, hogy az ámokfutónak van egy lőfegyvere. Mindennek alapján feltételezhető, hogy "tudott valamit" a tervezett vérengzésről.

Forrás: MTI/EPA-DPA/Felix Hoerhager

Egy éve tervezte a szörnyű merényletetA 18 éves ámokfutó már egy éve tervezhette a vérengzést, alaposan tanulmányozott több ámokfutásos bűncselekményt is. Egy éve járt a 16 halálos áldozatot követelő winnendeni ámokfutás helyszínén, ahol fényképeket is készített, és ezután kezdhetett hozzá a vérengzés kiterveléséhez.

Nagy érdeklődést mutatott a korábbi vérengzések irántHolmijai között és adathordozóin számos anyagot - újságcikkeket, könyveket - találtak ámokfutásokról. Foglalkozott a norvég Anders Behring Breivik 77 halálos áldozatot követelő ámokfutásával is, amelynek ötödik évfordulóján, pénteken vérengzett Münchenben.

Forrás: MTI/AP/Sebastian Widmann

Pszichés problémákkal küzdöttAz előzetes adatok szerint az elkövető szociofóbiában (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) szenvedett. Tavaly nyáron hosszabb ideig egy kórház gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztályán feküdt, és a vérengzést megelőző időszakban gyógyszeres kezelés alatt állhatott. Azt egyelőre nem tudni, hogy szedte-e a gyógyszereket. Előfordulhat, hogy megszakította a kezelést, ami hozzájárulhatott az ámokfutáshoz vezető lelkiállapot kialakulásához.