Péntek helyett szombat hajnalban indult haza a veronai buszbaleset áldozatait szállító konvoj. A nemzetközi szabályozások szerint leforrasztott koporsóban szállították haza a buszbalesetben elhunytak maradványait.

Pénteken indult volna haza a veronai buszbaleset áldozatait szállító konvoj, de a helyszínen felmerült nehézségek miatt szombatra tolódott a hazaszállítás: az előzetes információkkal szemben nem három, hanem öt kórházból vették át a holttesteket. A maradványokat a nemzetközi előírások szerint lezárt koporsóban szállították haza.

Lezárt koporsóban szállították haza az áldozatokatForrás: AFP/Handout

"Abban az esetben, ha eljárást indítottak a magyar hatóságok, vagy ha a szülők külön kérik, a hazahozott áldozatokat újraboncolhatják" – mondta a Blikknek egy igazságügyi orvos szakértő. Elmondta, szigorú szabályok vonatkoznak a maradványok szállítására. "Az ÁNTSZ és a járványügy embereinek a jelenlétében fémkoporsóba kell tenni a holttesteket, azt le kell forrasztani, ha húsz kilométernél hosszabb távra szállítják. Ebben a koporsóban nem temetnek, ha a végcélhoz érkeztek, szétszedik a fémkoporsót, ebben van a fakoporsó" – mondta a szakértő.