sajtótájékoztató veronai buszbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szombat hajnalban tudnak elindulni a veronai buszbaleset áldozatainak földi maradványaival Magyarországra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a pénteki sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a temetkezési vállalat három autója csütörtökön megérkezett a helyszínre, csakúgy, mint a külügyminisztérium járműve, amely a buszban épen vagy részben épen maradt poggyászok hazaszállítását végzi.

A temetkezési vállalat szakemberei és a konzulok úgy döntöttek, szombat hajnalban indulnak Magyarországra, mert az előzetes információkkal szemben nem három, hanem öt kórházból veszik át a holttesteket, és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően hermetikusan, cinkkel kell lezárni a koporsókat, ami hosszabb folyamat az előzetesen kalkuláltnál – mondta a miniszter.
Közölte: a holttesteket a Honvédkórházba szállítják, a hozzátartozókat előzetesen egyeztetett időpontban, a tervek szerint vasárnap reggel 9 és délután 4 között fogadják. A kórház pszichológusokat és orvosokat biztosít a helyszínen, a sajtó képviselőit nem engedik majd be – tette hozzá.

Forrás: AFP

Kitért arra, hogy a poggyászokat a Szinyei Merse Pál Gimnáziumba szállítják, ahol gondoskodnak arról, hogy kiadják azokat a hozzátartozóknak. A temetési költségeket a korábban jelzettnek megfelelően átvállalta a fővárosi önkormányzat; a siófoki és a dunakeszi halálos áldozatnál is vállalják a költségeket a helyi önkormányzatok – mondta.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a holttestek hazaszállításával lezárul a külügyi munka nagy része, a két válságos állapotban lévő sérültről folyamatos a konzultáció az olasz orvosokkal, a veronai tiszteletbeli konzul végzi ezt a továbbiakban. Kérdésre válaszolva elmondta, az összes áldozatot azonosították, a két válságos állapotban, mesterséges altatásban lévő sérült személyazonosságát nincs felhatalmazása nyilvánosságra hozni. Egyikük bőrátültetésen esett át, az orvosok szerint a körülményekhez képest sikerrel – mondta, hozzátéve: a hazaszállítás legfeljebb hónapok múlva lehetséges.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében szenvedett balesetet egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.