Évekig gyötrődött egymással Kate Middleton és Vilmos herceg. II. Erzsébet unokája többször is visszautasította, hogy megkérje Katalin kezét.

Egy most megjelent könyvből, a The Making of a Royal Romance-ból kiderült, hogy bizony nem vezetett egyenes út Vilmos és Katalin házasságához. A hercegi pár még az egyetemen jött össze, és tíz év kellett ahhoz, hogy házasság legyen a szerelemből.

Vilmos volt az, aki sokáig határozottan elutasította a házasság gondolatát, nem akarta elvenni Kate-et. Valószínűleg köze volt ehhez annak is, hogy mindkét család részéről érezte a hatalmas nyomást, ám a valóság az volt, hogy elrettentette a házasságtól a saját szülei példája. Diana tragédiája arra ösztönözte Vilmos herceget, hogy addig ne álljon oltár elé, ameddig ő maga nem érzi magát teljesen biztosnak a döntésében.
 

Vilmos herceg és Katalin hercegnéForrás: Getty Images/2018 Max Mumby/Indigo/Max Mumby/Indigo


A könyv szerzője szerint Vilmosnak meggyőződése, hogy Károlyt az udvar kényszerítette bele a házasságba, mert Dianát a királyi családba illő feleségnek tartották, és senkit sem érdekelt igazán, hogy mit érez valójában Károly és Diana.