Egyre nagyobb problémát okoznak a dizájnerdrogok, feltételezhetően a szekszárdi gyermekgyilkosság elkövetője is valamilyen szer hatása alatt követte el a borzalmas tettét. Az üggyel kapcsolatban beszélt egy szakértő ezekről a szerekről és a veszélyeikről.

Egy ötéves kislányt gyilkoltak meg Szekszárdon, feltehetően az unokatestvére követte el a brutális tettet. A férfi sajtóértesülések szerint pszichiátriai kezelés alatt állt, drogozott és lopott, gyakran volt módosult tudatállapotban, valószínűleg akkor is valamilyen szer hatása alatt állt, amikor meggyilkolta a kislányt.

Nagyon veszélyesek a dizájnerdrogok – Képünk illusztrációForrás: AFP/Spencer Platt

Bár a gyanúsított szerhasználata még nem tisztázott, a gyilkosság kapcsán Dudits Dénes addiktológus a dizájnerdrogokról adott tájékoztatást a Mokkában. A hírek szerint a férfi egy bizonyos zen nevű szert fogyasztatott, amiről az addiktológus szerint nagyon keveset lehet tudni. „A különböző dizájnerdrogok különféle neveken futnak, nagyon nehéz ezen eligazodni. (...) Ezeket a dizájnerszereket laborokban állítják elő, utána hígítják, felütik. Akik ezeket használják, vakrepülésben utaznak, gyakorlatilag életveszélyesek és kiszámíthatatlanok. Ami a legborzalmasabb ebben, hogy a különböző pszichés zavarokat felerősítik” – árulta el Dudits Dénes.

„Pont a dizájnerdrogok kapcsán nagyon gyakran halljuk azt, hogy a szerhasználók úgy érzik, ők nem is léteznek, leválik róluk a testük, és úgy érzik, hogy valami megfoghatatlan erő hajtja őket. Különböző testi hallucinációs érzékelések is lehetnek, például, hogy a bőrük alatt bogarak szaladgálnak, hangokat hallanak” – árulta el a szakértő, aki azt is elárulta, miért olyan népszerűek ezek a szerek. „Egyrészt vannak, akik nem akarnak jelen lenni az életben, a szerek ezt az illúziót megadják. A másik, hogy sajnos nagyon olcsó, pár száz forint. Olcsóbb adott estben az alkoholnál: pár száz forintért dizájnerdrogokat be lehet szerezni” – árulta el a szakértő.