Elhunyt Peter Schreier, a 20. század egyik vezető lírai tenorja

Forrás: Shutterstock -
halál Peter Schreier tenor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karácsony napján 84 évesen Drezdában elhunyt Peter Schreier világhírű német opera- és oratóriuménekes, karmester, a 20. század egyik vezető lírai tenorja.

A drezdai Kreuzchorban nevelkedett Peter Schreier a szászországi Meissenben született 1935-ben. 1959-ben előbb Drezdában - a Fidelióban az első rabként -, majd 1963-ban a kelet-berlini Staatsoper Unter den Lindenben debütált.

halál halott gyász gyertya Forrás: Shutterstock


Pályája elején elsősorban lírai tenor szerepeket énekelt, főként Mozart-operákban, volt Tamino A varázsfuvolában, Belmonte a Szöktetés a szerájból című darabban. A budapesti közönség is Mozart-hősként ismerhette meg. Később könnyebb fajsúlyú Wagner-szerepeket is játszott.
Az egykori kommunista Kelet-Németország fő zenei "exportcikke" lett, kiemelkedő dalénekesként bejárta a világot, összesen több mint 60 szerepet énekelt. Karácsonyi albumát 1,4 millió példányban adták el, ez a Német Demokratikus Köztársaságban soha nem látott rekordnak számított.
Még javában játszott operaszínpadokon, amikor az 1980-as években karmesteri pályafutását is elkezdte, vezényelte egyebek közt a Bécsi Filharmonikusokat és a New York-i Filharmonikus Zenekart. Énekesi karrierjét 2005-ben Prágában fejezte be egészségügyi gondjai miatt. Hátproblémák gyötörték, több szívműtéten esett át, cukorbeteg volt. Énekesi tapasztalatait berlini mesterkurzusokon vagy a salzburgi Mozarteumban adta tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.