Idén sem kegyelmezett a Nébih: 582-szer ellenőriztek és 110 millió forintnyi bírságot szabtak ki

2019 büntetés ellenőrzés bírság Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több száz tonna ismeretlen eredetű és veszélyes árut vont ki a forgalomból ebben az évben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatósága (KÜI) - olvasható a Magyar Nemzet hétfői lapszámában.

A hatóság szakemberei 582 ellenőrzést végeztek, november végéig 124 esetben szabtak ki bírságot, közel 110 millió forint összegben. Tizenkilenc esetben a vállalkozó tevékenységének felfüggesztését, 27 esetben a tevékenység korlátozását rendelték el.

Az élelmiszer-előállítók és -forgalmazók ellenőrzései során tapasztalt leggyakoribb jogsértések a lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő jogellenes meghosszabbítása, valamint a termékek nyomon követésével kapcsolatos hiányosságok voltak.

Az év egyik legnagyobb fogása egy gyrost gyártó üzemben volt, ahol 114 tonna ismeretlen eredetű alapanyagot zárolt a hatóság.

Egy vásáron száz jelöletlen sertést találtak az ellenőrök, az állatok forgalmazását azonnal betiltották. Szigorú ellenőrzésnek vetették alá a különböző táplálékkiegészítőket is, az interneten forgalmazott termékekben több esetben is tiltott alapanyagot, például parlagfüvet találtak az ellenőrök.

Sertések a Tolna megyei állatvásáron. Forrás: nebih.gov.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.