Ahogy megírtuk, segítségnyújtás elmulasztásával vádolják a Viking Sighynt követ hajó kapitányát a Hableány-katasztrófában. Most az is kiderült, hogy a saját legénységének is hazudott Fegya, a Viking Idun ukrán kapitánya, akit most gyanúsítottként hallgatott ki a rendőrség. Miután testvérhajója, a Viking Sigyn elsüllyesztette a Hableányt, az Idun segítségnyújtás nélkül átment a fuldoklók fölött.

„Azt, hogy baleset történt, hallomásból tudtam meg, mert sem rádión, sem telefonon nem jelezte ezt senki" – árulta el a rendőröknek közvetlenül a tragédia után a Viking Idun hajógépésze, T. Gheorghe. – „Balesetkor vagy ha ember kerül a vízbe, le kell adni a vészjelzést, a hangosbemondón keresztül bemondani: „ember a vízben!". Ilyent nem hallottam. Ha ilyet látok, akkor bedobom a mentőgyűrűt és én is kiabálok, ez a szabályoktól függetlenül is természetes" - idézi a Ripost

A másodkapitány sem tudott semmiről. „A recepciós kolleganőtől tudtam meg, hogy baleset történt. A hajón van riasztó, de nem hallottam, hogy csengett volna" – áll P. Miodrag vallomásában.embereket" – vallotta a rendőröknek.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Úgy tudni, a Viking Idun hajón szolgálatban lévő kapitány,a Viking Sigynt vezető Jurij C. régi barátja, a szintén ukrán Fedir nagyon is tisztában volt azzal, mi történt a Dunán.

A rendőrség 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítja a Viking Idun kapitányát is,a nyomozási bíró elrendelte bűnügyi felügyeletét.