Van valami, amit biztosan nem tudtál a LEGO-ról!

műanyag Lego bomlás játék figura
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy a Lego-kockák akár 1300 évig is fennmaradnak az óceánban? Ugye, hogy nem? Pedig egy új tanulmány erről számol be.

A Plymouthi Egyetem kutatása azt vizsgálta, milyen mértékben koptak el a tengeri környezetben a népszerű gyerekjátékok. Az önkéntesek több ezernyi Lego-kockát szedtek össze parttisztítás során, mindössze egy évtized alatt.

A mostani kutatáshoz ötven darab megviselt, akrilnitril-butadién-sztirolból (ABS) készült legó kockát gyűjtöttek össze és mostak meg, majd mérték meg a súlyukat és méreteiket az egyetem laboratóriumában. Bár a vizsgált darabok simára voltak kopva és elszíneződtek, egyeseknél a szerkezet sérült és letöredezett, ami arra utal, hogy az érintetlenül maradt kockák is mikrorészecskére eshetnek szét. -írja a ragazze.

A kutatók szerint az egyes kockák száz és 1300 év közötti időszakot élnek túl a sós vízben.

Az eredmény csak abban erősíti meg az embereket, hogy alaposan át kell gondolnunk, hogyan bánunk a mindennap használatos tárgyakkal.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Karmann

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.