Svédország: Elméletileg már alakul a nyájvédettség

Olaszország nyájvédettség koronavírus Svédország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A svédek teljesen másképp kezelik a koronavírust, mint a többi ország, és most azt nyilatkozták, hogy néhány héten belül kialakul a várt nyájvédettség is. 

Ahogy azt mindannyian tudjuk, Svédországban nem vezettek be kijárási tilalmat és rengeteg más óvintézkedést sem tettek kötelezővé a koronavírus miatt. Szerintük ugyanis a vírus így is - úgy is terjedni fog, a gazdaság leállítása azonban felfoghatatlan károkat eredményezne.

Ők a nyájimmunitás elvét követik, ami azt jelenti, hogy az ott élők jelentős része - bizonyos becslések szerint 60-70% - vagy elkapja a vírust, és a gyógyulást követően immunissá válik, vagy védőoltás révén szerez immunitást. Így a járvány terjedése lelassul, egy idő után pedig le is áll. Ám a koronavírus ellen egyelőre nincs vakcina, ergo csak az első verzió lehetséges, illetve, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy aki egyszer beteg volt, az többé nem lehet az. Nem ismerjük a vírus antitestjeinek működését, nem tudjuk, milyen védettséget ad (ha ad egyáltalán), és mennyi időre.

Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Ennek ellenére a svédek pozitívak, és az adataik szerint van okuk a bizakodásra:

"A modellezéseink alapján Stockholmban, ami a járvány epicentruma, hamarosan olyan sok immunis ember lesz, hogy hatással lesznek a járvány terjedésére" - mondta Anders Tegnell, a Svéd Közegészségügyi Hatóság járványügyi vezetője.

Eddig 14 ezer fertőzöttet regisztráltak, a halálos áldozatok száma 1540, a gyógyultaké 550.

A többi ország teljességgel nem ért egyet a svédek működésével, szerintük ugyanis életveszélyes állapotot alakítanak ki, aminek aztán az alakulása csak a szerencsén fog múlni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.