Egy kérdőíven múlhat, ki kap fogorvosi ellátást

fogorvos koronavírus fogászati kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A megszorítások enyhítése után már újra elmehetünk szakorvosi vizsgálatokra. 

Ahogy azt megírtuk, vidéken megszűnt a kijárási korlátozás, vagyis az ott élő emberek fokozatosan elkezdhetnek visszaállni a régi életük menetrendjébe. A kijárási korlátozás Budapesten és Pest megye területén fennmarad május 4-től, a Magyar Közlönyben péntekre virradó éjszaka megjelent kormányrendelet értelmében.

A kormány az egészségügyi ellátással kapcsolatban is döntött, így most már újra el lehet menni szakorvosi vizsgálatokra.

Ám akadnak olyan rendelések, ahová csak akkor juthatunk be, ha a vizsgálatot megelőzően negatív teszteredményt tud az érintett felmutatni.

Ezzel kapcsolatban Kásler Miklós miniszter hétfőn az Országgyűlésben azt mondta: A tesztet minden esetben el kell végezni, ha felvetődik a fertőzés gyanúja. Ennek árát állami ellátásban a biztosító fizeti, a magánellátásban pedig a magánellátó vagy a beteg - írta meg a Szeretlek Magyarország.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az M1 csatornán az is elhangzott, hogy telefonos előjegyzést követően újra elindulhatnak a fogászati és háziorvosi ellátások, szakrendelések, bizonyos transzplantációs beavatkozások és az egynapos sebészeti ellátás is. Az első számú szabály az, hogy a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az aktuális ellátásra, óránként négy beteg ellátására lesz lehetőség, és minden beteg után fertőtleníteni kell a helyiséget - mondta Kásler.

Korábban azt írták egy levélben, hogy a koronavírus szempontjából magas kockázatot jelentő beavatkozások - például fogorvosi, fül-orr-gégészeti vagy sebészeti beavatkozás - előtt kötelező a tesztelés.

"A fogászati kezelések előtt minden fogorvosnak egy kérdőívet kell kitöltetnie a beteggel, és ha a páciens nem koronavírus-gyanús, akkor nincs szükség a PCR-tesztre" - idézi az EMMI-t a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.