Hableány: Ellentmondásos vallomásokat tett a Viking kapitánya

Hableány baleset vallomás viking hajó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ellentmondásos vallomásokat tett a Viking kapitánya a Hableánnyal történt tragikus baleset kapcsán. 

Ahogy azt korábban megírtuk, a Hableány-katasztrófa vádiratából kiderült, hogy 5 percen át senki nem vezette a Viking Sigynt az ütközés előtt. Jurij C. 5 percen át nem figyelt a Viking Sigyn vezetésére, így a hajó gyakorlatilag vezető nélkül, több, mint 1 kilométert tett meg az Országház előtt, mielőtt nekiütközött volna a Hableánynak.

Ma folytatódott a tárgyalás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol többek között felidézték Jurij C. két korábbi, ellentmondásos vallomását. Első vallomásában azt mondta, az indulás pillanatában mindent rendben talált, majd hozzátette, a belset idején éjszakai volt a látásviszony és magas volt a Duna vízállása. Azt is elmondta, hogy 18 perc alatt ért el az Akadémiától a baleset helyszínére.

"Nagyon lassan közlekedtem, hogy a turisták lássák a Parlamentet. Pontosan középen haladtam, a hídon középen látható világítást céloztam meg" - mondta Jurij C.

Forrás: MTI/Mónus Márton

"A balesetben érintett hajót egy darabig láttam, jobbról előzött minket. 200 méterre voltam a hajóval, amikor ezt észleltem. A radar nem mutatta a kishajót, mert túl közel volt. A turistáink kiabáltak, hogy hajó. Egy lökést éreztem, nem tudom, hogy a hajó melyik részénél történt a baleset, úgy gondolom, a jobb oldalán, a turisták elmondásából. Az ütközés után azonnal leállítottam a hajót, a matrózok látták, hogy a kishajóról leestek az emberek a vízbe. Leengedték a mentőcsónakot és megkezdték a mentést" - hangzott el az első vallomásában.

Másnap azonban már ezt mondta:

"Semmit nem láttam, csak a hajó orrában álló utasok mesélték, hogy történt az egész. Azt mondták, hogy megelőzött minket a kishajó, majd hirtelen bevágott elénk. Egy utasunk videófelvételt készített, de rossz a minősége. Miután leállítottam a motort, nem állt le a hajó azonnal, körülbelül 300 méterrel feljebb kerültem onnan. Kb. 10-15 percet voltam ott, majd kaptam az utasítást, hogy hol kell kikötnöm. Utána jött a rendőrség.

Nem tudtam semmit tenni a baleset elkerülése érdekében, nem tudom, mit kellett volna tennem, hogy elkerüljem. Nem én okoztam a balesetet, szabályosan, az előírásokat betartva haladtam. A kishajó jobbról előzhet, de az én utamat nem keresztezhette volna" - írta meg a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.