Hableány-katasztrófa: az ukrán kapitány 5 percen át nem vezette a Viking Sigynt

Forrás: MTI/Mónus Márton -
Viking Sigyn Hableány vádirat Dunai hajóbaleset tárgyalás Jurij C.
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Hableány-katasztrófa vádiratából kiderült, hogy 5 percen át senki nem vezette a Viking Sigynt az ütközés előtt.

Jurij C. 5 percen át nem figyelt a Viking Sigyn vezetésére, így a hajó gyakorlatilag vezető nélkül több mint 1 kilométert tett meg az Országház előtt mielőtt nekiütközött volna a Hableánynak – számolt be róla a Ripost.

Mint írják, az ukrán kapitány a radar berendezés hangját is kikapcsolta, pedig az időjárás aznap egyáltalán nem volt kedvező.

A vádlott a hajót zuhogó esőben, éjszakai látási viszonyok között, a Duna két partján üzemelő közvilágítás mellett, magas vízállásnál, sűrű személyhajó forgalomban vezette, úgy, hogy a Viking Sigyn leengedett kormányállása mellett mindössze 1 kilométerre lehetett szabad szemmel ellátni" – idézett a lap a vádiratból.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya Forrás: MTI/Mónus Márton

A Hableány-katasztrófa ügyének tárgyalása március 11-én kezdődik a Fővárosi Törvényszéken. Jurij C-t tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. A tavaly május 29-i tragikus dunai hajóbalesetben összesen 28 ember halt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.