A szakértők néha furcsa dolgokat állítanak, és furcsa dolgok után kutatnak, és szinte minden meglepő állításra van ésszerű magyarázatuk. Arra is, hogy miért nem kell edzéhez bugyit húzni.

A megfelelő sportruházat kiválasztása is pont ugyanolyan nehéz, mint arról dönteni, hogy mi legyen a választott mozgásformánk. Aztán ha megtaláltuk a megfelelőt mindkettőből, soha többé nem akarunk már mást. Azon azonban valószínűleg soha senki nem gondolkodott még, hogy a tökéletes sport leggings alatt mit kellene viselni. Teljesen természetes módon, gondolkodás nélkül felhúzzuk az éppen aktuális fehérneműnkre. Nos, szakértők szerint változtatnunk kell ezen szokásunkon, mert nem kell a leggins alá semmi.

A furcsának ható javaslatot a szakértők egyészségügyi okokkal indokolják. A női nemi szerv nagyon  érzékeny, a legkissebb irritációra is komoly fertőzéssel reagálhat. A túlzott izzadás miatt a vagina környéke felmelegszik, így edzés közben akaratlanul is megágyazunk a baktériumoknak és a fertőzéseknek. Ezt súlyosbítja a szűk, és nem lélegző fehérnemű.

A szakértők szerint nem kell edzéshez bugyit húzniForrás: Shutterstock

Dr. Lucy Glancery, aki nemi szervekre specializálódott plasztikai sebész, a Myimperfectlive.com-nak elmondta, edzés közben mindenképpen lélegző anyagból készült fehérneműt kell viselni: "Edzés előtt gondoljunk arra, hogy mozgás közben lélegző fehérneműt viseljünk, hogy a női nemi szerv is lélegezhessen. A szorosan illeszkedő anyag növeli a verejték és nedvesség felhalmozódását, és fertőzéseket okozhat, amelyek károsítják a hüvely pH-ját."

Dr. Tania Adib nőgyógyász szerint a baktériumok okozta fertőzések gyakoribbak, ha az edzés közben túl szoros fehérneműt viselünk. A hólyagfertőzések azért is fordulhatnak elő gyakrabban, mert a baktériumok könnyebben elvándorolhatnak a hólyag felé mozgás közben. Még jobb azonban, ha semmit sem viselünk. Ebben az esetben azonban a sportruházat minőségére kiemelten kell figyelni. Ha a sportnadrág is lélegző anyagból van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a minimálisra csökkentettük a fertőzések lehetőségét.

Aki edzőterembe jár, nagyon ügyeljen a higiéniára. Minden eszközre terítsünk törölközőt, mielőtt ráülünk, és a talajgyakorlatokat is csak a saját takarónkon, jógamatracunkon végezzük.