Nem lesz minden kérdésre válasz a Covid19 eredetét illetően

Forrás: AFP/Noel Celis -
WHO Covid-19 vírus koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valamennyi feltételezést vizsgálja a koronavírus okozta Covid-19 betegség eredetével kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet - közölte pénteki genfi sajtótájékoztatóján a WHO főigazgatója, miután Washington bejelentette, hogy felül kívánja vizsgálni a WHO vezette küldöttség kínai útján összegyűjtött adatokat.

A küldöttség, amely egy évvel a járvány kitörése után négy hetet töltött Kínában a Covid-19-járvány eredetét kutatva, a héten közölte, hogy nem vizsgálódnak tovább abban a kérdésben, hogy a vírus egy laboratóriumból került volna ki, mert ez nagyon valószerűtlen.

A korábbi, Donald Trump vezette amerikai kormányzat gyanúja szerint a vírus egy kínai laboratóriumból "szökött meg", amit Peking hevesen cáfol.

"Felmerültek kérdések azzal kapcsolatban, hogy elvetettünk-e egyes feltételezéseket. Miután beszéltem a csapat néhány tagjával, megerősítem, hogy valamennyi feltételezés nyitott, és további elemzést és tanulmányozást igényel" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Forrás: AFP/Noel Celis

"A munka egy része túllép a csapat megbízatásán. Mindig is mondtuk, hogy a küldöttség nem fog minden kérdésre választ találni, de fontos információhoz jutott, amely közelebb visz bennünket a Covid-19 eredetének megismeréséhez" - tette hozzá a főigazgató.

Tedrosz közölte, hogy a küldöttség összefoglaló jelentését legkorábban a jövő héten teszik közzé, a végleges jelentés hetek múlva készül el. Mindkettőt nyilvánosságra hozzák.

A küldöttség közölte, hogy fő feltételezése szerint a koronavírus denevértől származik, de több lehetőség is van arra vonatkozóan, hogyan került át az emberre, először valószínűleg más állatfajokat fertőzött meg.

A Trump-kormányzat a közép-kínai Vuhanban működő laboratóriumot okolta, azt sejtetve, hogy egy ott tanulmányozott vírus kikerült az intézményből. Kína sokáig azt hangoztatta, hogy a Vuhani Virológiai Intézetben sosem volt SARS-CoV-2 nevű vírus.

Peter Ben Embarek, a küldöttség vezetője a pénteki sajtótájékoztatón kijelentette, amikor rákérdeztek, miért nem hiszik, hogy a laboratórium volt a forrás, a vuhani laboratórium tudósai azt mondták a küldöttségnek, nem volt ilyen vírusuk. Ha a járvány előtt tanulmányozták volna, az nem maradt volna titokban.

"A laboratóriumi kutatók, akik új vírusokat fedeznek fel, szokás szerint azonnal publikálták volna a felfedezéseiket. Ez általános gyakorlat világszerte, különösen az új, érdekes vírusok esetében" - mondta a küldöttségvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.