Edd magad boldoggá: ezek az ételek okoznak örömet vagy csillapítanak fájdalmat

boldogság magazin ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az evés önmagában sokaknak okoz örömet, de hatalmas különbség van aközött, hogy a tevékenység miatt érzünk boldogságot, vagy olyan ételeket fogyasztunk, amelyek képesek befolyásolni a hangulatunkat, mert vannak ilyenek, nem a csokoládé az egyetlen. Ahhoz azonban, hogy a teljes hatásukat kifejtsék, változatos étrendre van szükség! Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy kis boldogságlöketre, akkor ezeket mindenképpen építsd bele az étrendedbe.

A boldogság forrása mindenki számára mást jelent, de mindegy, hogy mi váltja ki, a hatására elinduló biokémiai folyamatok ugyanazok. Az endorfin, az oxitocin a szerotonin mind olyan hormonok, amik eufóriát, gondtalanságot okoznak, ezeknek a termelődését pedig támogathatjuk is. Ismert, hogy a szexuális együttlétek vagy a testmozgás is képes hatalmas örömöt kiváltani, de az ételek is tudják befolyásolni a hangulatunkat és csökkenteni a fájdalmunkat. Nézzük, melyek azok az élelmiszerek, amiket ezért érdemes beépíteni az étrendünkbe.


Csokoládé


Kezdjük azzal, amit már mindenki jól ismer. Köztudott, hogy a csoki örömet okoz, de nem csak azért, mert elképesztően finom. A boldogságnak, amit fogyasztása közben és után érzünk, van tudományos magyarázata. A bennük lévő fenil-etilamin miatt leszünk feldobottak. Azonban azt is fontos tudnunk, hogy a rendszeres és nagy mennyiségben történő fogyasztásukkal kárt is okozunk a szervezetünknek, cukor- és energiatartalma miatt fogkárosító hatása van, és hozzájárul az elhízáshoz is. Csak mértékkel!

A csokoládéban lévő fenil-etilamin miatt leszünk feldobottak Forrás: Shutterstock

Keményítőben gazdag ételek

Bizony nem véletlen, hogy a tészta, a barna rizs, vagy éppen a krumpli nagy népszerűségnek örvend. Ezek ugyanis képesek megemelni a szervezet szerotonin szintjét, amely a gondtalanság és öröm érzésével tölt el bennünket. Ezekre az ételekre is igaz az azonban, hogy jó tulajdonságaik mellett túlzott fogyasztásuk sok problémával járhat. Ezért csak mértékkel szabad őket fogyasztani.

A krumpli képes megemelni a szervezet szerotonin szintjét, amely a gondtalanság és öröm érzésével tölt el bennünket Forrás: Shutterstock

Olajos magvak

Ezeknek a változatos étrendben mindig helyet kell szorítanunk, ugyanis nagyon fontosak egyrészt az agy egészségének megőrzése szempontjából, de segítenek a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentésében is. Ha ez nem lenne elég ok arra, hogy olykor elfogyasszunk egy marék mandulát, vagy diót, akkor íme, még egy indok: a bennük lévő antioxidánsok képesek a hangulatunk javítására is.

A dóban és mandulában lévő antioxidánsok képesek a hangulatunk javítására is Forrás: Shutterstock

Búzacsíra, zabpehely

Nem csak azok az ételek képesek fokozni a hangulatunkat, amikből keveset szabad fogyasztanunk. A búzacsíra és a zabpehely is örömet okozhatnak, a szerotonin termelődésében ugyanis fontos szerepe van az ezekben az élelmiszerekben található B6-vitaminnak.

A búzacsíra és a zabpehely is örömet okozhatnak, az ezekben az élelmiszerekben található B6-vitaminnak köszönhetően Forrás: Shutterstock

Mélytengeri halak

A boldogság érzése mellett az sem elhanyagolható, ha egy étel képes a fájdalmunkat csökkenteni. A mélytengeri halak ki tudják váltani ezt a hatást a bennük lévő omega-3 zsírsavaknak köszönhetően, amelyekből a szervezetben gyulladáscsökkentő anyagok képződnek. Ez a mélytengeri halak mellett a busa fogyasztásával is elérhető.

A mélytengeri halak képesek a fájdalmunkat csökkenteni a bennük lévő omega-3 zsírsavaknak köszönhetően Forrás: Shutterstock

Bogyós gyümölcsök

Az olyan gyümölcsök, mint a málna, a ribizli vagy az áfonya is képesek a fájdalomcsillapításra, de természetesen más okból, mint a halak. Ezekben antioxidánsok és olyan vegyületek találhatóak, amik csökkentik a fájdalmunkat. Ha enyhe fejfájással küzdünk, akkor gyógyszerek helyett érdemes megpróbálkoznunk ezeknek a gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztásával.

Az olyan gyümölcsök, mint a málna, a ribizli vagy az áfonya is képesek a fájdalomcsillapításra Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.