"Hét évnyi párbeszéd után továbbra is rendszeresen műanyagot kenünk az arcunkra"

Forrás: Thinkstock -
Greenpeace mikroműanyag kozmetikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kozmetikumok jelentős százaléka tartalmaz mikroműanyagot a Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint. Tizenegy ismert márka 664 terméke közül 502 esetében találtak mikroműanyagot egy hétfőn bemutatott jelentés szerint.

A szervezet az egyes cégek honlapján az összetevők listáján szerelő 530 polimert vizsgálta. Megállapították, hogy a termékek 76 százaléka tartalmaz szintetikus anyagot. Egynegyedük mikroműanyag, a többi pedig folyékony, félig szilárd vagy oldható formában lévő műanyag.
A következő lépésben pedig alaposabb elemzésnek vetettek alá 11 kiválasztott terméket.
"Az eredmények szerint az érzékeny testrészekkel, például a szemmel vagy ajkakkal kapcsolatba kerülő termékek kifejezetten gyakran tartalmaznak műanyag összetevőket, így ezeket a használójuk belélegezheti vagy lenyelheti" - olvasható a jelentésben.
Legnagyobb koncentrációban a szemsminkek, az ajakfények és a rúzsok tartalmaznak szintetikus anyagokat.

Egy friss tanulmány szerint a kozmetika termékek 76 százaléka tartalmaz mikroműanyagot Forrás: Thinkstock


A testápolási és tisztítószereket gyártó német vállalatok szövetsége, az IKW ugyanakkor több hatósági vizsgálat alapján arra hivatkozik, hogy a mikroműanyagok egészségkárosító hatása nem bizonyított.
A rizikóértékeléssel foglalkozó országos intézet (BfR) szerint valószínűtlen, hogy a tusfürdőkben, bőrradírokban vagy fogkrémekben lévő mikroműanyagok bőrön keresztül történő felvétele vagy véletlen lenyelése egészségügyi kockázattal járna. Véleménye szerint mivel a részecskék egy mikrométernél jóval nagyobbak, nem hatolnak át a nyálkahártyán, a lenyelt részecskék pedig kiválasztódnak.
A Greenpeace az elmúlt években azon dolgozott, hogy a cégek önkéntes alapon mondjanak le a műanyagok alkalmazásáról a kozmetikumokban, hiszen alkalmazásukra nincs feltétlenül szükség a termékekben.

A lefolyón keresztül a mikroműanyagok a vizekbe és a táplálékláncba kerülnek.
"Hét évnyi párbeszéd után továbbra is rendszeresen műanyagot kenünk az arcunkra smink, púder vagy rúzs formájában" - mondta Viola Wohlgemuth, a Greenpeace fogyasztói és kémiai szakértője.
A Greenpeace a műanyagok kozmetikumokban történő betiltását követeli a német kormánytól. Jelenleg csak a szilárd mikroműanyaok használata tilos.

A cégek, melyek a szilárd mikroműanyokat mellőzik termékeikből, a reklámokban már műanyagmentesnek tűntetik fel azokat. "Ez a fogyasztói megtévesztés határát súrolja" - véli Wohlgemuth.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.