Így döntik el a háziorvosok, kiket hívnak be a koronavírus elleni oltásra

Forrás: Shutterstock -
oltás koronavírus háziorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A háziorvosok listát kapnak azokról, akiket be kell oltani, de különböző szempontok alapján mérlegelnek arról, mi a behívási sorrend.

Január végén jelentették be, hogy a háziorvosok is beszállnak a koronavírus elleni oltások beadásába. Ők listát kapnak a beoltandók soráról, de ez csupán egy ajánlás. A háziorvosok ismerik a betegeiket, azt, milyen alapbetegségekkel rendelkeznek, így ők tudják azt is, melyik oltás a legmegfelelőbb egy-egy páciensük számára.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos a Ripostnak elmondta, ő azokat a betegeket, akik például számos alapbetegséggel küzdenek, különösen ha allergiásak, inkább oltópontra küldi.

Aki például autoimmun beteg, vagy allergiás, tehát sok alapbetegsége van, annak inkább a Pfizer és az AstraZeneca oltások ajánlottak.

Elárulta, a betegek behívásának sorrendje sok mindentől függ. Például attól, milyen vakcinát kapnak, átnézi a listát, hogy az kinek lehet éppen megfelelő az életkora és az alapbetegségei alapján. Ezután pedig az asszisztensek értesítik őket.

Dr. Bakos Attila székkutasi háziorvos hozzátette, a listák is alakulnak aszerint, hogy milyen oltóanyag érkezik éppen és hogyan halad a regisztráció.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.