A NASA szerint ez a két hely alkalmas a földön kívüli életre a naprendszerben

élet NASA űrkutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A NASA feltárta mely lehet az a két hely a naprendszerben, amely alkalmas lehet az emberi életre is.

A NASA szerint a Jupiter holdja, az Európa és a Szaturnusz holdja, a Titán alkalmasak lehetne a földi életre, mivel hasonlóak a korai Földhöz. Korábban az űrügynökség bejelentette, hogy az élet építőköveinek előmozdítása érdekében küldetést terveznek, hogy mintát vegyenek a Szaturnusz pályáján található jeges holdról. A "Dragonfly" - Szitakötő misszió, amelyet 2026-ban indítanak, 2034-ben érkezik meg - adta hírül a Daily Star.

A Dragonfly a Titán vastag légkörét kihasználva egy mobil, röpképes kutatólaboratóriumként működik majd, mely több tucat helyen fog prebiotikus kémiai folyamatokat keresni a távoli holdon és a Földön egyaránt. A közel autó méretű kettős quadrocopter drón különféle környezeteket fog felkutatni a szerves dűnéktől az ütközési kráter padlójáig, ahol a folyékony víz és szerves anyagok kulcsfontosságúak az életben. Megvizsgálják a Hold felszíni és légköri tulajdonságait, a felszín alatti óceánt és a folyadéktartályokat is.

A Titán felszíne viszonylag gazdag az élet kialakulásához nélkülözhetetlen szénalapú vegyületekben Forrás: NASA


Azt mondják, hogy a Titán adhat információt arról, hogyan kezdődhetett az élet a Földön, mivel a Titán a Föld nagyon korai szakaszának analógja. Nitrogén alapú légköre a Földhöz hasonló, de felhői és metánpora is van, ami bolygónknak nincs. A szerves anyagok a légkörben képződnek és hószerűen hullanak. A hold időjárási és felszíni folyamatai olyan összetett szerves anyagokat, vizet és energiát ötvöznek, amelyek hasonlóak lehetnek a Föld életéhez.

Naprendszerünk második legnagyobb holdja, mintegy 886 millió mérföldre van a Naptól, tízszer messzebb, mint a Föld.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.