Ez a változás lép életbe Budapesten mától a koronavírus oltások miatt

Forrás: Shutterstock -
vakcina oltás főváros oltópont Budapest koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb szintet lép az oltás: a fővárosi oltási munkacsoport döntése alapján Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett szombattól már a szakrendelőket is bevonják az oltásba, hogy a húsvéti ünnepek alatt is minél többen kapják meg az oltást - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fővárosi háziorvosok a húsvéti ünnepekre tehát már nemcsak a kórházi oltópontokra, hanem a szakrendelői oltópontokra is beirányíthatják az oltandókat. Az oltásra kijelölt 18 budapesti szakrendelő ehhez természetesen vakcinákat is kapott a kormányhivatalokon keresztül. A háziorvosok előzetes jelentése szerint szombaton és vasárnap nagyjából 15 ezer fővárosi regisztráltat fognak beoltani csak a szakrendelőkben - tájékoztattak.

Forrás: Shutterstock

Az oltáshoz szükséges Moderna vakcinát a kormányhivatal már a hétvége előtt kiszállította a 18 szakrendelőbe, ahol szombaton és vasárnap is oltják a háziorvosok által szervezett regisztráltakat. A szakrendelői oltás várhatóan a hétvége után - húsvéthétfőn és kedden - is folytatódhat, ugyanis húsvétvasárnap AstraZenecát is kapnak a szakrendelők, a fővárosi háziorvosoknak erre is lehetősége van oltást szervezni. Az oltóorvosokat és asszisztenseiket a szakrendelők mint hatóságilag kijelölt oltópontok kötelesek biztosítani.

Az Országos oltási munkacsoport rendelkezése alapján kijelölt oltópontnak számítanak a háziorvosi rendelők, a kórházak és a szakrendelők is. Eddig azonban a szakrendelők többsége még nem működött aktív oltópontként, mert nem volt annyi vakcina, hogy ott is megkezdődhessen az oltás - írták a közleményben.

Miután jelenleg mind a fővárosi háziorvosok, mind a fővárosi kórházi oltópontok jelentős feladatokat végeznek a regisztrált idősek és pedagógusok oltásával, a fővárosi szakrendelők bevonása is indokolttá és lehetségessé vált a héten érkezett Moderna vakcinából és csütörtökön érkezett AstraZeneca vakcinából - jelezték.

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.