A WHO szerint a Covid-19-világjárvány még messze nem ért véget

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
pandémia világjárvány WHO COVID-19
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korántsem ért véget a koronavírus-járvány, zavar és gondatlanság uralkodik a pandémia elleni fellépésben - jelentette ki hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a helyzetet néhány hónap alatt ellenőrzés alá lehet vonni kipróbált egészségügyi intézkedésekkel. Ezek között a kézmosást, a tömeg elkerülését, a maszkviselést és a helyiségek átszellőztetését említette.
"Mi is a társadalom és a gazdaság újranyitását, a turizmus, valamint a kereskedelem újraindulását szeretnénk" - hangsúlyozta. "Azonban jelenleg a világ számos országában az intenzív osztályok túlterheltek, emberek halnak meg, és ez teljességgel megakadályozható. A Covid-19-világjárvány még messze nem ért véget. De számos okunk van derülátónak lenni. A fertőzöttek és halottak számának csökkenése az év első két hónapjában azt mutatják, hogy vírus és variánsai megfékezhetők" - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, hozzátéve, hogy a terjedést a zavar, önelégültség és egészségügyi intézkedések ellentmondásossága segítették elő. India hétfőn megelőzte Brazíliát a regisztrált fertőzöttek számában. Ezzel India került a fertőzöttek számát tekintve a második helyre az Egyesült Államokat követően.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo


Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik szakértője szerint a koronavírus-járvány elleni küzdelem kritikus pontra érkezett. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a járvány hatványozottan terjed. A múlt héten a fertőzöttek száma 9 százalékkal gyarapodott, míg a halottaké 5 százalékkal nőtt. Hozzátette, hogy sorban az utóbbi hét hétben az esetszám növekedését figyelték meg.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz felhívta a figyelmet arra, hogy egyes országokban a járvány terjedése ellenére zsúfolásig tömve vannak az éttermek és éjszakai szórakozóhelyek és nyitva vannak a forgalmas piacok, és csak kevesen tartják be az óvintézkedéseket.
"Egyes emberek, úgy tűnik, azt hiszik, hogy ha viszonylag fiatalok, akkor mindegy, ha megfertőződnek vagy sem" - tette hozzá Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.