Nem csak eső lesz ma: ezt tartogatja még mára az időjárás

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
eső időjárás viharos szél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hullámzó frontrendszer alakítja az időjárást kontinensünk nyugati és középső részén. A rendszerhez kapcsolódó frontok mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, néhol kiadós mennyiségről is érkezik jelentés.

A Skandináv-félsziget felett egy elöregedő légörvény található, így ott is változékony, kissé csapadékos az időjárás. A Kelet-európai síkságon szintén egy ciklon örvénylik, itt a záporok mellett zivatar is előfordul. Szárazföldünkön a legmelegebb továbbra is az Ibéria-félsziget déli részén van, ott a csúcshőmérséklet többfelé átlépi a 30 fokot. A Kárpát-medence időjárását eleinte még egy okklúziós front, majd hétfőn már egy felettünk képződő ciklon alakítja.

Hétfőn országszerte borult idővel indul a nap, sokfelé lesz lesz kiadós eső, zápor, helyenként beágyazott zivatar. A legtöbb esőre az Észak-Dunántúlon és az északi megyékben számíthatunk. Délután már szakadozni vékonyodni kezd a felhőzet nyugat felől, és a csapadék is egyre inkább az északkeleti tájakra korlátozódik, kisebb záporok azonban még lehetnek máshol is. A nyugatias szél eleinte délire, délkeletire fordul és megélénkül, majd hétfőn már egyre nagyobb területen az északnyugati szél lesz a meghatározó, ami erős, néhol viharos lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 15 és 20 fok között valószínű, de a tartósan csapadékos részeken pár fokkal hűvösebb is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.