Rusvai Miklós elmondta, mi lesz a koronavírussal tíz év múlva

fotó: Talán Csaba -
járvány koronavírus-járvány covid Rusvai Miklós koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahhoz, hogy a kutatók és virológusok jobban megismerjék a koronavírust, a matematikát hívták segítségül: kiderült, mi történik a koronavírussal a következő pár évben.

"Az első hullám szörnyű, mivel még soha nem volt kitéve senkinek szervezete a koronavírusnak, de minél több és több ember átesik rajta, vagy kap oltást, az immunrendszer annál jobban tud majd alkalmazkodni hozzá. A Covid-19 súlyossága így csökkenhet" – magyarázta a kutatás vezetője, Fred Adler, az amerikai South Utah egyetem matematika tanszékének a professzora, akinek a tanulmányát Rusvai Miklós virológus is alátámasztotta a Metropolnak.

„Jelenleg az őszi-téli időszakban négy klasszikus koronavírus okoz légzőszervi megbetegedéseket. Ezek a kórokozók már többé-kevésbé hozzászoktak az emberhez, emiatt súlyos betegségeket, így tüdőgyulladást sem okoznak, csak enyhe légúti panaszokat„ - magyarázta Rusvai Miklós.

Rusvai Miklós, virológus. fotó: Origo/Talán Csaba

Nagy valószínűséggel néhány évtized múlva a SARS-CoV2 koronavírus is belesimul majd ezeknek a klasszikus koronavírusoknak a sorába, Így ez lesz az az ötödik koronavírus, ami a nátha periódusban felső légúti megbetegedéseket okoz.

-mondta a virológus, aki nem győzi hangsúlyozni az oltás fontosságát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.