A rák elleni vakcináról nyilatkozott Karikó Katalin: elmondta, hogyan működik az oltóanyag

Forrás: AFP/Handout -
vakcina Karikó Katalin mRNS rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karikó Katalin bővebb információkat osztott meg az mRNS-vakcináról.

Nemrég egy melanómás beteg megkapta a BioNTech által kifejlesztett, a rák elleni első kísérleti vakcinát. A Széchényi-díjas kutatónő, Karikó Katalin elárulta, hogy már két évvel ezelőtt is a BioNTechnél a bőrfelszíni tumorba történő oltási kísérletekkel foglalkozott.

"A felszínen lévő tumoroknál, mint például a melanoma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket amely az immunsejteket odahívja, majd megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni"

- mondta Karikó.

Karikó Katalin a rák elleni vakcináról: „Megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni" Forrás: AFP/Handout

A kutatónő továbbá hozzátette, hogy az általa kifejlesztett technológiát nemcsak a rák elleni kutatásban használják, hanem az infarktusos emberek szívét is vizsgálják.

A BioNTech-nél ezen kívül más onkológiás vakcinák tesztelése is zajlik. A következő 5 éveben arra törekszenek, hogy minél rövidebb idő alatt kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a rák gyógyítására alkalmas gyógyszerek - írja a Blikk.

Tünetkereső

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.