Karikó Katalin bővebb információkat osztott meg az mRNS-vakcináról.

Nemrég egy melanómás beteg megkapta a BioNTech által kifejlesztett, a rák elleni első kísérleti vakcinát. A Széchényi-díjas kutatónő, Karikó Katalin elárulta, hogy már két évvel ezelőtt is a BioNTechnél a bőrfelszíni tumorba történő oltási kísérletekkel foglalkozott.

"A felszínen lévő tumoroknál, mint például a melanoma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket amely az immunsejteket odahívja, majd megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni" - mondta Karikó. 

Karikó Katalin a rák elleni vakcináról: „Megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni"Forrás: AFP/Handout

A kutatónő továbbá hozzátette, hogy az általa kifejlesztett technológiát nemcsak a rák elleni kutatásban használják, hanem az infarktusos emberek szívét is vizsgálják.

A BioNTech-nél ezen kívül más onkológiás vakcinák tesztelése is zajlik. A következő 5 éveben arra törekszenek, hogy minél rövidebb idő alatt kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a rák gyógyítására alkalmas gyógyszerek - írja a Blikk.

Tünetkereső
Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!