WHO: ezeknek az embereknek lesz szükségük évente emlékeztető oltásra

Forrás: 123rf.com -
védőoltás WHO emlékeztető oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évente emlékeztető oltásra lesz szükségük a Covid-19-betegséggel szemben legsérülékenyebb embereknek, így az időseknek, hogy védve legyenek a különböző variánsokkal szemben - jelezte előre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) belső dokumentumban, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert.

A következtetés egy jelentésben szerepel, amelyet csütörtökön vitat meg a GAVI Vakcinaszövetség, amely a WHO-val közösen irányítja a védőoltások méltányos elosztását célzó Covax programot. Ez a feltételezés még változhat, és két további, kevésbé valószínű forgatókönyvet is kidolgoztak.
A Moderna és a Pfizer vakcinagyártók, illetve ez utóbbi német partnere, a BioNTech azon a véleményen vannak, hogy a világnak rövidesen szüksége lesz emlékeztető oltásokra, hogy fenn tudják tartani a védettség magas szintjét, de ennek bizonyítékai továbbra sem világosak.

A Reuters által ismertetett dokumentum szerint a WHO úgy ítéli meg, hogy a magas kockázatnak kitett személyek évenkénti, illetve általában a lakosság kétévenkénti emlékeztető oltása az alapvető forgatókönyv. A WHO arra nem tér ki, hogyan jutott erre a következtetésre, de rámutat, hogy emellett a forgatókönyv mellett továbbra is megjelennek újabb variánsok, és a védőoltásokat rendszeresen ezekhez a veszélyekhez kell igazítani.

Ez is érdekelhet: Rusvai Miklós virológus elárulta, mennyi ideig kell még viselnünk a maszkot

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.