Nemzőképesek maradtak az űrben tárolt egérspermiumok: utódok születtek belőlük

Forrás: AFP/JIJI -
állatkísérlet egér spermium sperma űr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Éveken át tárolták az űrben az egérspermiumokat, majd visszahozva őket a Földre, mesterséges megtermékenyítéssel utódok születtek belőlük.

Az egérspermiumokat hat éven át őrizték fagyasztva és szárítva a Nemzetközi Űrállomáson. Miután visszahozták őket a Földre, japán tudósok mesterséges megtermékenyítés útján képesek voltak belőlük új életet létrehozni. - írja az Origo.

Bár az űrben tapasztalható sugárzás magas, 2019-2020 között 168 kisegér született űrt járt spermából.

Nemzőképesek maradtak az űrben tárolt egérspermiumok: utódok születtek belőlük Forrás: AFP/JIJI

A 12 egértől levett spermákat ketté osztották: az egyiket szárítva, fagyasztva az űrbe, másik felét ugyanezzel az eljárással tartósítva a Földönhagyták. Időről időre összevetették a két csoportot, de még a 6. évben sem tapasztaltak érdemleges különbséget.

A fagyasztva kiszárított, azaz liofilizált spermiumok akár 200 évig is megőrizhetőek az űrállomáson, méghozzá bárminemű űrsugrzás elleni védelem nélkül.

A kutatók úgy vélik, ez az eljárás alkalmas lehet arra, hogy kihaló félben lévő növényeket és állatokat mentsenek meg.

Ez is érdekelhet: Állatkísérletek: 10 millió áldozat az Európai Unióban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.